Satul cu 65 de soiuri de cireşe
În România există un sat în care nu este familie care să nu aibă o livadă cu cireşi.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 29 Iunie 2012, 17:00
Poate tocmai de aceea localitatea se numeşte Cireşoaia.
Cei peste 1600 de localnici din satul Cireşoaia, comuna Braniştea, sunt entici maghiari şi reuşesc, într-un an bun, să câştige suficienţi bani din cireşe pentru a-şi întreţine familiile şi livezile până când pomii rodesc din nou. Zilnic, ei se trezesc la 5 dimineaţa, iar de pe câmp se întorc noaptea târziu fiindcă în timpul sezonului nu e timp pentru zăbavă. În fiecare an, localnicii vând cireşe atât în pieţele din judeţ, cât şi în afara lui, dar şi în Ungaria.
Sătenii din Cireşoaia obţin, când au recoltă bună, peste 1000 de tone de cireşe anual datorită microclimatul favorabil din zona satului care face ca pomii să fie protejaţi. În timpul lunilor mai-iunie-iulie, mijlocul satului se formează o piaţă de gros şi în fiecare maşini din toată ţara, dar chiar şi din Republica Moldova şi Ungaria, cumpără cireşele strânse de localnici peste zi.
Pentru localnicii din Cireşoaia, vânzarea cireşelor reprezintă cea mai importantă sursă de venit, dar nu singura, având în vedere că, după încheierea sezonului cireşelor, ies pe piaţă cu caise, toamna cu mere şi struguri.