Satul care iubeşte liliecii
O colonie de lilieci trăește în podul bisericii din Prundu Bârgăului.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 26 Martie 2012, 14:38
Nu sunt vampiri, nici şoareci zburători. Nu se prind în părul femeilor şi nici nu aduc piaza rea asupra locurilor în care stau. Dimpotrivă! Liliecii sunt folositori fiindcă mănâncă insecte care dăunează culturilor. Peste o mie de exemplare de lilieci cu urechi mari vor face şi mai mult bine satului Prundu Bârgăului fiindcă va creşte atractivitatea turistică a zonei. Universitarii din Cluj, în colaborare cu specialişti din Germania, au reconstruit podul bisericii ca să protejeze colonia de lilieci, situaţie cu care au fost de acord şi preoţii, şi comunitatea, deşi, în mod normal astfel de demersuri sunt respinse.
Vorbim despre lilieci din specia Myotis myotis, Liliacul Mare Comun. Colonia din biserică, descoperită în urmă cu doi ani de biologii de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, este formată doar din femele care vin primăvara, nasc pui, îi cresc, iar toamna părăsesc locul ca să se adăpostească în peşteri să hiberneze.
Preotul paroh Ioan Jauca de la Biserica din Prundu Bârgăului spune că sătenii ştiau că există lilieci, dar nu le-au dat importanţă. La un moment dat, când s-a stricat ceasul bisericii, oamenii au apelat la un meşter din Cluj care i-a spus ce a văzut profesorului Ioan Coroiu de la Facultatea de Biologie a UBB din Cluj. El a fost cel care a descoperit colinia de lilieci şi, împreună cu studenţii, a monitorizat-o şi ocrotită. Dea semenea, le-a explicat oamenilor că liliecii nu fac niciun rău.
Localnicii s-au supăart însă pe lilieci în momentul în care excrementele lor, extrem de acide, au început să distrugă cupola bisericii. Universitarii au rezolvat problema. Au scris un proiect, au obţinut o finanţare din Germania şi cu acei bani au reconstruit ecologic podul bisericii. Au curăţat guano, au făcut o podea dublă de poştă de lemn pentru colectarea ulterioară a extrementelor, un sistem de ventilaţie şi le-au explicat sătenilor că liliecii sunt foarte folositori pentru agricultură fiindcă se hrănesc cu insectele dăunătoare agriculturii.
Membrii echipei clujene au făcut şi campanii în şcoli, au ţinut discursuri în biserică, după slujbă, aşa încât lumea a devenit interesată şi curioasă. În perioada următoare, specialiştii doresc să facă un program de monitorizare a liliecilor destinat unor voluntari din rândurile copiilor care să urce de două-trei ori pe an în pod, să-i vadă, să-i numere, să ştie câţi sunt.
De asemenea, la intrarea în biserică a fost montat un panou de informare pe care sunt informaţii despre lilieci, despre guano, extrementele lor, care sunt un îngrăşământ foarte bun şi câteva precizări despre minturile care circulă despre ei, respectiv că nu sunt vampiri şi nu se prind în păr.