Satele în formă de tablă de șah
Satele banăţene te surprind în primul rând prin străzile largi cât un bulevard din Capitală.
Articol de Alina Bujancă, 25 Februarie 2013, 16:49
Mărginite de spaţii verzi, generoase, acestea despart casele aliniate nemţeşte, după acelaşi plan, în aşa- numitul stil „ tablă de şah”, desenat pe planşetă după planurile riguroase întocmite de administraţia austriacă în anii 1700. În mijlocul satului stă regina, adică biserica romano – catolică, ce domină prin înălţime şi frumuseţe „pionii” - construcţiile localnicilor, ridicate iniţial din văiugă şi cărămidă.
Giarmata, Lovrin, Nitchidorf sau Gottlob sunt doar câteva dintre numeroasele localităţi din Banat întemeiate în urma celor 3 valuri de colonizări cu şvabi, petrecute în urmă cu mai bine de două secole, pe vremea Imperiului Habsburgic.
În ultimele decenii, svabii bănăteni au părăsit România, plecând rând pe rând în Germania, astfel încât astăzi nemţii care trăiesc din aceste localităţi pot fi număraţi pe degete. În urma emigranţilor au rămas satele cu un specific aparte să-şi depene …povestea.
Comuna Giarmata este un exemplu tipic pentru satele bănăţene întemeiate de coloniştii şvabi, care au înregistrat un exod masiv al nemţilor în străinătate încă înainte de 1990. Aceştia şi-au părăsit pur şi simplu casele, le-au vândut la preţ de nimic, ori le-au cedat statului român, pentru a dobândi paşaportul de plecare. În urma lor au rămas bisericile în care clopotele bat din ce în cer mai rar, aşa cum rareori mai sunt germani care se întorc în satul natal pentru a le arăta nepoţilor casele în care au crescut şi bisericile în care au fost botezaţi.