Roşii de la Macea
În localitatea Macea din judeţul Arad s-a desfăşurat cea de a treia ediţie a Festivalului Părădăicilor.
Articol de Ioan Suciu, 04 Iulie 2011, 18:51
Organizatorii din acest an - Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, Asociaţia pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural şi Primăria Macea - şi-au propus ca, dincolo de sărbătoarea roșiilor, să vină în sprijinul producătorilor agricoli din zonă printr-un seminar cu tema "Ferma de subzistenţă", la care participă specialişti în agricultură şi în programele de accesare de fonduri europene, precum şi reprezentanţi ai unor companii de asigurări în domeniu.
În momentul de faţă, aproape toţi legumicultorii din comună îndeplinesc condiţiile pentru a putea accesa fonduri europene pentru ferme de subzistenţă, lucru care le-ar aduce în buzunare câteva mii de euro anual. Comuna Macea este cunoscută în partea de vest a ţării pentru numărul mare de legumicultori care cultivă roşii. Fiind situată în apropierea frontierei cu Ungaria localnicii folosesc cuvântul părădaică (paradicsom în limba maghiară) în loc de roșie.
Printre legumele prezentate la festival au fost şi roşii care au cântărit 1,4 kilograme. Membrii Asociaţiei producătorilor tradiţionali "Arădeanca" au fost prezenţi la Festivalul Părădăicilor cu produse precum pita de Pecica, salamul de Nădlac, găluşte slovăceşti de Nădlac, plăcinta întinsă de Turnu, miere de prune de la Aldeşti, racie de prune de la Aldeşti, tăiţei de casă, vinuri şi brânzeturi. Ioan Suciu a fost acolo.