Roşia de Buzău
Judeţul Buzău a fost considerat patria roşiilor, cepelor şi verzei. Dar pieţele de desfacere pentru legumele produse aici nu sunt încă dezvoltate, cu toate eforturile localnicilor.
Articol de Ioana Dogaru, 13 Iulie 2009, 22:55
Judetul Buzau e un fel de patrie a roşiilor, cepei şi verzei. De fapt, asa si vorbesc legumicultorii zonei despre acest teritoriu in care gradinile ocupau in urma cu doar 19 ani o treime din suprafaţa judetului.
De-a lungul ultimilor 51 de ani suportul acestora a fost insa Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau care a scos pe piata peste 20 de soiuri.
Acum, la Pitulicea si Glodeanu Sarat, la Sapoca si Maracineni sau pe malul Buzaului, grădinile cu legume si zarzavaturi sunt un peisaj care asigura profit apreciabil pentru un producător mare, existenta zilnica pentru producătorul mediu si doar continuarea unei traditii de familie pentru cel mai mic dintre gradinari care are o suta-doua sute de metri pătrati de culturi.
Daca ajungi sa petreci cateva ore pe randurile cu ceapa de apa, constati ca legumicultorii buzoieni au si ei mari suferinte: nu au piata de desfacere, iar activitatea lor, desi este o caracteristica judeteana de asezat pe cartea de vizita a Buzaului, nu este promovata de autoritati.
Asa ca, din proprie initiativa, pe DN 2E85, in localitatea Caldarusanca, legumicultorii si-au format ad-hoc o piata en-gros - cea mai cautata din România.
Si tot din proprie initiatia, autoritatile din comuna Sapoca vor sa promoveze legumicultura la rang de valoare locala nu numai admirata, ci si cumparata. Ca atare, pe 28 septembrie, la Sapoca de Buzau, printe hore si sarbe muntenesti, va avea loc si o parada a legumicultorilor imbracati... "în costumele de lucru de zi cu zi".