România încotro?... Copile, tu ai mâncat ceva astăzi?...
În România, faptul că amândoi părinții muncesc nu le asigură copiilor un trai decent.
Articol de Andreea Marin, 30 Martie 2017, 12:03
România încotro?... Copile, tu ai mâncat ceva astăzi?...
La Bruxelles, se caută soluții pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor, în contextul în care în țara noastră procentul minorilor aflați într-o astfel de situație este dublu față de media europeană. Societatea civilă propune proiecte pe baza primelor rezultate obținute printr-un program derulat acum în județul Bacău, prin care celor mici li se oferă un pachet minim de servicii, inclusiv asistență medicală. Europarlamentul Maria Grapini spune că va trimite o scrisoare Guvernului cu recomandări pe această temă... Ce va conține scrisoarea și mai ales care este amploarea acestui fenomen în Europa și în România ?
Sărăcia copiilor – o problemă gravă în România
Sunt peste 26 de milioane de copii în întreaga Europă în pragul sărăciei. O simplă cifră se poate să nu vă spună prea multe. Ei bine, tradus, unul din trei copii suferă din acest motiv. În România însă, procentul este mai mare – jumătate dintre copii nu au ce pune pe masă, nu au ce-mbrăca sau cum să meargă la școală, pentru că nu au bani! ... Și încă ceva, în țara noastră faptul că amândoi părinții muncesc nu le asigură copiilor un trai decent... Ba mai mult, unii dintre ei se regăsesc în procentul sărăciei amintit.
July Word, membră în comisia pentru drepturile femeii și egalitate de gen din Parlamentul European spune că acest lucru este cauzat de continua instabilitate la locul de muncă și salariile mici. ”Avem locuri de muncă nesigure și prost plătite... Avem copii care vin la școală și cărora le e foame pentru că nu au mâncat nimic. Ne trebuie gruverne care să creadă în serviciile publice și să investim în politici sociale pro active în comunitățile care au nevoie. Când toată energia este canalizată spre a obține minimul nivelului de trai nu poți sp te gândești la cum să începi o afacere sau să îți îmbogățești studiile”
Foamea și lipsa de la școală nu-i pregătesc pentru viață... În unele situații, pot chiar să-i distragă de la drumul lor ... sau altfel spus, mulți ajung pe străzi pentru a cerși, în timp ce alții își fac la rândul lor familii care trăiesc în continuare la limita sărăciei – observă Gabriela Alexandrescu de la ”Salvați Copiii România”! ”Nu putem spera așa la o Românie frumoasă și împreună, pentru că vor fi două Românii. Deja este destul de mare zona de sărăcie și ea se va adânci. Este ca un cerc vicios: ești sărac, nu poți merge la școală, crești, ești sărac, faci copii, nu pot merge la școală; deci se transmite această sărăcie intergenerațional și nu putem accepta!”
Copii români săraci deși părinții muncesc...
În România, jumătate dintre copii nu au ce pune pe masă, nu au ce-mbrăca sau cum să meargă la școală, pentru că nu au bani! ... Iar în unele cazuri, chiar nu contează dacă amândoi părinții muncesc ... ” Este un caz aparte apărut între țările Uniunii Europene. În România, se pare că nici munca părinților nu reușește să scoată din această situație de risc copiii!”
Soluții nu s-au găsit deocamdată!... Se încearcă însă variante – spune Sandrine Blanchet, ambasadorul UNICEF în România. ”Trebuie să conștientizăm că sunt milioane de copii în Uniunea Europeană și în România, care trăiesc în sărăcie. În România – în Bacău, mai exact, testăm acum un proiect prin care încercăm să le oferim copiilor un pachet minimde servicii, printre care și asistență medicală de specialitate.”
Ce conține acest program și ce prime rezultate s-au obținut prin el?... ” Sper să lucrăm cu Guvernul și să putem extinde progresiv programul minim de servicii experimentat deocamdată doar în Bacău, dar prin care 95% dintre copiii fără documente de identitate le-au obținut în câteva luni. Alți 98% dintre cei care nu aveau acces la medic acum au. Să vă mai spun și despre toți cei care se aflau în pericol de a fi luați de la familiile lor; acum sunt tot acolo, dar cu sprijin de la noi”, mi-a explicat Sandrine Blanchet.
Orizontul de așteptare pentru o lume mai bună, în care copiii sunt fericiți?... ” Sperăm că anul acesta Guvernul va putea să mobilizeze fonduri europene și să aloce minorilor aflați într-o astfel de situație bani din propriul buget. Vreau să fiu optimistă și să spun că până în 2020 am putea obține și primele rezultate”.... a conchis aceeași Sandrine Blanchet.
Avem soluții?...
Cosmin Boiangiu de la Reprezentanța Permanentă a României pentru Uniunea Europeană consideră că decalajul dintre realitatea din Europa și cea din România justifică și pe acest segment sintagma Europa cu Doua Viteze ... ” Există într-adevăr în societate mai multe viteze. Sunt părți ale societății care se dezvoltă mai rapid și altele care rămân în urmă. Este important acum ca banii care vin prin politicile de coeziune și de reformă structurală de la Uninea Europeană să le canalizăm pentru a micșora aceste decalaje!”
La nivel central, autoritățile anunță că primii pași ca numărul copiilor care trăiesc în sărăcie să scadă s-au făcut. Gabriela Coman, președintele Autorității Pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie atrage însă atenția că se poate ajunge până la extragerea minorului din familia care-i oferă ... doar sărăcie.... ” Am făcut deja un prim pas: o Hotărâre de Guvern, care are ca anexă o fișă de observație și una de risc, adică asistentul social se duce în fiecare familie și dacă vede că familia voit sau nevoit afectează într-un fel starea de sănătate sau bunăstrarea copilului se poate propune și luarea copilului din familie!”
Problema este însă că un număr mai mare de copii instituționalizați înseamnă până la urmă tot mulți copii săraci. Câți dintre ei vor fi în măsură să aducă plus valoarea țării mai târziu – se-ntreabă eurodeputatul Maria Grapini, cu mulți ani la activ, înainte, în mediul privat! .. ”România deține din nefericire primul loc. Nu aici am vrea să deținem primul loc și gradul de risc există mai departe. Dacă noi nu formăm foarte bine de mici copii vocațional ce să facă în viața lui acel copil să poată să-și câștige o pâine, obținem un om care nu poate să-și asigure existența, cap al unei familii care nu poate să-și asigure venituri suficiente. Fac copii și nu au cum să-i crească. Izolat, organizațiile non-guvernamentale fac bine, dar nu rezolvă sistemic. Sistemul trebuie rezolvat și de aceea cred că noi în primul rând trebuie să punem stop prin măsuri foarte concrete multiplicării fenomenului de sărăcie!”
Scrisoare din Parlamentul European către Guvernul României
După ce a aflat care este amploarea fenomenului, eurodeputatul Maria Grapini s-a hotărât să scrie Guvernului României o scrisoare cu câteva recomandări și posibile măsuri în această privință ... ”O să solicit să nu mai facă naveta copii și să meargă învățătorii și profesorii pentru educație la ei acasă... Asta poate fi chiar un nume de proiect... Asta-i unu... Și doi: sigur, să existe refacerea tuturor școlilor din mediul rural în care copiii să aibă cabinet medical, instalație sanitară și trebuie să ne solidarizăm mai mulți pentru a scoate acești copii din sărăcie!”
În cel mai recent raport ”Salvați Copiii”, cei mici spun că pentru ei, sărăcia înseamnă să meargă la școală cu stomacul gol, să fie stresați că părinții lor nu pot plăti chiria, să stea în frig acasă și la școală pe timp de iarnă, să nu aibă suficienți bani pentru a-și cumpăra o carte și să nu îndrăznească să spere să viseze...