România, în atenţia organizaţii internaţionale de mediu
ONG-urile se unesc împotriva tăierilor ilegale și denunţă dezinteresul autorităţilor pentru eradicarea fenomenului. Ele cer o mai bună administrare a pădurilor în România.
Articol de Bogdan Isopescu, 22 Octombrie 2015, 21:06
Reprezentanţii mai multor organizaţii internaţionale de mediu au declarat la Bucureşti că opinia publică de la nivel mondial stă cu ochii pe problema defrişărilor ilegale din România dar şi pe autorităţile care încă se mişcă greu în faţa corupţiei din acest sector. Organizaţii precum Agenţia Internaţională de Mediu, Agenţia GREEN, WWF România, Greenpeace sau Federaţia Nostra Silva , alături de apinistul român Alex Gãvan, au făcut public un raport cu cifre în privinţa defrişărilor din România, cifre care duc la concluzia că ţara noastră a pierdut în ultimii ani aproximativ 3 hectare de pădure pe oră şi că aproximativ 50 la sută din lemnul comercializat provine tăieri ilegale. Atenţia acestor organizaţii non-guvernamentale se concentrează pe cazul companiei austriece Schweighofer, cel mai mare procesator şi exportator de lemn din România, subiectul unor anchete demarate iniţial de organizaţii non-guvernamentale şi preluate ulterior de autorităţi.
EIA prezintă dovezi cu privire la proasta administrare a pădurilor, ce duce la situația în care mari cantități de lemn ilegal sunt acceptate în mod conștient de Holzindustrie Schweighofer (HS. Compania își comercializează produsele în 21 de state europene, în bună măsură sub formă de peleți și brichete, pentru încălzire, potrivit raportului
Bogdan Isopescu a urmărit acest caz în ultimele luni dar şi prezentarea. Mai jos, îi ascultaţi materialul realzat pe această temă.
În ciuda acestui scandal şi al acuzaţiilor, compania Schweighofer nu a oferit până acum nici un răspuns acestor acuzaţii şi nici încercărilor RRA de a obţine o reacţie a conducerii companiei pe această temă.