Risc seismic diminuat
Locuitorii capitalei sunt în siguranţă în cazul producerii unui seism.
02 Martie 2015, 15:43
Primăria Capitalei va pune în funcțiune, în maxim două luni, dispeceratul pentru situații de urgență, unde instituțiile responsabile pentru intervenția în cazul producerii unor dezastre, vor putea să identifice problemele în timp real si să ia măsuri pentru reducerea pierderilor umane și materiale. De asemenea cetățenii capitalei vor putea fi anunțati prin intermediul panourilor electronice asupra locurilor unde vor găsi asistență medicală și adăpost.
Municipalitatea a pregătit aproximativ 40 de mii de locuri de campare, care sunt dotate cu paturi, saci de dormit și bucătării mobile.
Acestea sunt amenajate în incinta Stadionului Arena Națională și în 12 săli de sport ale unor unități de învățământ,câte două pentru fiecare sector.
În București sunt 186 de clădiri expertizate și înscrise în clasa de risc seismic ca pericol public, unde locuiesc aproximativ 8500 de persoane. Majoritatea dintre acestea, se află în sectoarele 1, 2 și 3. Primarul general, Sorin Oprescu, susține că anul acesta se va finaliza faza de proiectare pentru 28 de clădiri cu risc seismic și ar putea începe lucrările de consolidare pentru alte 20 de clădiri, unele dintre ele cu peste 200 de apartamente.
Sorin Oprescu a explicat că ritmul încet al consolidărilor este cauzat de refuzul proprietarilor de a efectua aceste lucrări și de faptul că legea cere acordul tuturor proprietarilor din imobilele respective. Din acest motiv, Primarul Capitalei Sorin Oprescu a cerut Guvernului și Parlamentului să modifice legislația pentru accelerarea procesului de consolidare.