Rimetea, satul secuilor din Munţii Apuseni
Un sat ascuns printre colţii de piatră ai Munţilor Trascăului, care era străjuit odinioară de două cetăţi puternice.
02 Iulie 2013, 16:50
Una dintre cele mai pitoreşti comunităţi din Transilvania este Rimetea. Este vorba de un sat ascuns printre colţii de piatră ai Munţilor Trascăului, care era străjuit odinioară de două cetăţi puternice. Rimetea a ajuns la statutul de oraş în secolului XVII şi XVIII, datorită marilor forjerii din localitate, apoi a decăzut la rangul de sat, după ce prelucrarea fierului a pierdut din importanţă. Acum, Rimetea se reinventeză cu ajutorul turismului şi a ajuns un adevărat paradis al celor care practică sporturi extreme, precum alpinismul, escalada ori parapanta.
Satul Rimetea este situat la limita dintre judeţele Alba şi Cluj, la poalele Munţilor Trascău. Satul străjuieşte Cheile Vălişoarei, care erau una dintre cele mai importante căi de comunicaţie între Valea Mureşului şi cea a Arieşului. În antichitate, satul era locuit de romani, după cum o dovedesc monedele cu efigiile împăraţilor Antoninus Pius şi Maximinus Thrax descoperite pe teritoriul localităţii.
În Evul Mediu, aici s-au aşezat secuii din Scaunul Arieş, care au refuzat să îşi urmeze consângenii în Carpaţii Orientali şi au rămas să păzească trecătorile Munţilor Apuseni. Ei au construit una dintre cele mai puternice cetăţi de piatră din regiune, singura care a rezistat necucerită în timpul Marii Invazii Mongole din 1241. Apoi, în 1291, cetăţii păzite de ostaşii liberi i s-a mai adăugat o fortăreaţă nobiliară. În 1493, Rimetea a primit rangul de oppidum, iar în 1666 a fost declarată oraş. Comunitatea prospera datorită exploatării resurselor de fier din Munţii Trascăului. În anul 1716, în localitate funcţionau 16 cuptoare pentru topit minereul de fier şi 16 ciocane hidraulice. Însă acestea au fost închise, pentru că nu au putut face faţă concurenţei reprezentate de fabricile mai moderne din Reşiţa şi din Hunedoara, iar Rimetea a redevenit sat. Acum, Rimetea se reinventează ca destinaţie turistică pentru amatorii de sporturi extreme, spun localnicii.
Centrul localităţii, format din clădiri baroce, cu frontoane teşite şi cu piviniţe largi, folosite odinioară de negustorii de fier, a fost înscris în patrimoniul UNESCO, spune profesoara Erika Szekely.
În piaţa dreptunghiulară din centrul satului se află un complex de bazine cu apă rece de munte, numite vaior. Localnicii au construit aceste bazine pentru a preveni repetarea unui incendiu precum cel care a distrus o parte importantă a caselor din localitate la sfârşitul secolului XVIII. Rimetea este renumită şi prin frumuseţea peisajelor, reprezentate de stânci spectaculoase, dar şi pentru muzeul etnografic, care conservă podoabe unice ale acestor descendenţi izolaţi ai secuilor din Evul Mediu. În localitate se află aproape 50 de unităţi turistice, care totalizează 600 de paturi.