REPORTERII RADIO ROMÂNIA
Struguri puţini şi bolnavi, dar vinul va fi mai tare şi mai bun. Aşa spun podgorenii din Dealu Mare.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 05 Septembrie 2014, 17:51
Vremea viei si avinului, a auriului de Dealu Mare, cum le place sa spuna podgorenilor din mijlocul Dealului Mare, adica de la Pietroasele-Naeni, a sosit. Taranii isi fac timp si iau via la pas pentru o inspectie rapida – se face sau nu de cules pe la 20 septembrie?
Se face.
Anul este mai slab cantitativ. Cu 30 maxim 70 la suta mai slab. Depinde de experienta fermierului in a intretine via. Daca au facut la timp lucrarile si tratamentele necesare anul acesta poate conta pe vin din via lui.
Taranii se gandesc ca pe masura costului lucrarilor si al tratamentelor trebuie sa fie si strugurii si, mai apoi, vinul. Strugurii urca pana la 1,7 lei kilogramul, iar vinul de 12,5 grade minim se imbulfoaie pana la 7 lei litrul.
Spune el taranul acum inainte de cules, insa mai apoi ragandeste strategia si accepta si 6 lei pe litru.
Am luat exemplu de caz zona Naeni. Am oprit la prima vie in care am vazut stapan. Ionel Stanciu inspecta zona. Analiza strugurii si facea socoteli. Sigur dupa 20 septembrie incepe culesul dupa cele 2 ha ale sale cultivate cu Feteasca Regala, Merlot, dar si Aligote – un soi placut cam rar in partea Buzaului.
Duminica, Ionel Stanciu se va alatura viticultorilor din podgorie care se intrec si petrec la Sarbatoarea Tamaioasei care are loc de la mijloc de zi in curtea Statiunii Vitivinicole Pietroasa din satul Pietroasele.