REPORTERII RADIO ROMÂNIA
Reguli mult mai stricte pentru omologarea produselor tradiționale.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 11 Decembrie 2013, 20:28
Pentru a fi atestate, produsele tradiţionale trebuie să fie însoţite de o istorie care să se întindă pe cel puţin 30 de ani, să conţină exclusiv ingrediente locale şi să respecte reţetele originale.
Noile norme elaborate de Ministerul Agriculturii au intrat în vigoare şi urmăresc să facă o curăţenie generală pe piaţa românească a produselor tradiţionale. Regulile sunt foarte stricte, până să fie atestate ca fiind tradiţionale, produsele urmând să fie verificate la intervale diferite inclusiv prin efectuarea unor examene de laborator. Oficialii Direcţiei Agricole Sălaj au anunţat astăzi că în România sunt înregistrate peste 4000 de produse tradiţionale, iar în urma amplelor verificări care au început astăzi se pare că vor rămâne aproximativ jumătate. Asta în condiţiile în care nu toţi producătorii mai respectă reţetele originale.
În judeţ sunt înregistrate aproape 200 de produse tradiţionale, cele mai cunoscute fiind Pălinca de Sălaj şi brânzeturile. Verificările îi vor viza pe toţi producătorii înregistraţi. Cei care nu respectă regulile vor fi scoşi definitiv de pe piaţă prin retragerea autorizaţiei de funcţionare.