REPORTERII RADIO ROMÂNIA
La problemele bine cunoscute ale Văii Jiului se adaugă și închiderea a trei mine. Prima dintre acestea e Petrila.
Articol de Ilie Pintea, 28 Noiembrie 2013, 19:59
Din orașul puternic industrializat de altă dată au rămas doar amintirile și o mulțime de foste obiective industriale, în rândul cărora va intra în curând și emblema comunității, mina Petrila. Primarul Ilie Păducel spune că numărul celor care activează acum în minle din oraș a scăzut cu 90 la sută față de anii 90 și este în continuă scădere.
La fel ca ceilalți edili din Valea Jiului, Ilie Păducel mizează pe turism ca alternativă de dezvoltare, mai ales că o nouă stațiune se construiește de un an în munții Șureanu.
Ca foarte mulți dintre petrileni, și Haralambie Vochițoiu, în prezent senator de Valea Jiului, a lucrat mulți ani la mina Petrila. Și soluțiile propuse de el includ turismul, însă dublat de atragerea fondurilor europene.
Departe de viziunea oamenilor politici, prea puțin concretizată până acum, artistul Ion Barbu, care a fost, la rândul său, unul dintre cei care au lucrat la mina Petrila, a demarat un proiect inedit. De aproape doi ani el vrea să convingă autoritățile că spațiile industriale pot deveni un centru cultural unic în România.
Dincolo de proiectele culturale sau economice, mina Petrila își continuă drumul spre închiderea definitivă. Primii ortaci disponibilizați în această toamnă au plecat de la mina Petrila, căreia, peste numai trei ani, îi vom spune fosta mină.