REPORTERII RADIO ROMÂNIA
Valea Jiului, locul în care disponibilizările sunt la ordinea zilei.
Articol de Ilie Pintea, 04 Noiembrie 2013, 17:33
La 16 ani de la primele disponibilizări din Valea Jiului (și primele din România), concedierile colective au devenit o constantă a mineritului. Aproape 500 de ortaci părăsesc sistemul în această perioadă, unii cu regret și nostalgie, alții cu nerăbdare și dorința de a o lua de la capăt.
Dincolo de consecințele în plan social, disponibilizările afectează puternic și activitatea celor care rămân să muncească în subteran: specialiștii spun că riscul producerii unor evenimente nedorite crește, pentru că reducerile de personal nu sunt acompaniate de măsuri adecvate.
Primii care au predat lampa de miner au fost ortacii de la Petrila. Pentru unii dintre ei, ultimul șut a fost ceva așteptat cu nerăbdare, dar alții au privit cu nostalgie spre munca din subteran.
Față de ultimii ani, minerii disponibilizați nu mai primesc venit lunar de completare pe lângă ajutorul de șomaj, și nici nu le mai este considerată vechime în muncă perioada în care primesc asisstență socială. Disponibilizările vor continua în Valea Jiului și anul viitor, estimându-se că peste cinci ani vor fi concediați peste 2000 de mineri.