REPORTAJUL VERDE
Zona in care a fost descoperit tezaurul ”Cloşca cu puii de aur”, îmbâcsit de gunoaie.
Articol de Cristina Moise, 13 August 2013, 17:21
Zona in care a fost descoperit tezaurul ”Cloşca cu puii de aur”, al doilea tezaur al lumii dupa mormântul lui Tuthankhamon, este îmbâcsită de resturi de gunoi menajer şi crengi aruncate la întâmplare. Deşi zona ar trebui sa fie obiectivul turistic numarul unu al Buzăului, este de fapt un deal anonim, ca şi miile care îmbracă judeţul.
Până în 1923, Cloşca cu puii de aur a fost cel mai important tezaur în aur al lumii. Povestea celor 22 de piese care cântaresc peste 18 kg. a făcut înconjurul lumii, iar România a participat cu acest tezaur la Expoziţia Universală de la Paris. Zeci de ani, presa mondială a scris continuu despre tezaurul descoperit pe un deal din comuna buzoiană Pietroasele.
Acum, locul unde s-a gasit aurul de valoare mondială este greu accesibil şi marcat de indicatoare abia vizibile, după cum explică Eugen Ciobanu, istoric pasionat de domeniu. La faţa locului, doar sătenii pot spune cu exactitate unde a fost descoperită Cloşca cu puii de aur. Zona este izolată de un morman cu crengi şi acoperita de miros de cadavre de animale aflate în descompunere.
Norocul este ca la poarta tezaurului locuieşte Ion Moacă - ultimul cioplitor în piatră din Romania. El a sculptat daci viteji, tezaurul Cloşca cu puii de aur şi pe conducătorii românilor, pentru ca turistul sa nu plece dezamagit total de locul unde a venit. Ion Moacă este un artist cu muzeu în propria curte. Peste 180 de statui asigură zona în care, în 1837, alţi doi pietrari scoteau la lumina valoarea inestimabilă a României.