REPORTAJUL VERDE
37 de milioane de euro se investesc în Bootşani pentru construirea unui depozit ecologic de colectare a deşeurilor, conform cerinţelor europene.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 21 Iunie 2013, 16:53
Cea mai mare investiţie pentru protejarea mediului are nevoie, însă, şi de sprijinul cetăţenilor. Aceştia trebuie să înveţe să colecteze deşeurile selectiv, pentru că în depozitul nou, gunoiul nu va fi acceptat în amestec.
Uniunea Europeană a declarat depozitele de gunoi din România neconforme, şi a alocat bani pentru construirea altora. Aşa s-a întamplat şi cu vechea groapă de gunoi din Botoşani. Construită acum 30 de ani pe 14 hectare de teren de la marginea oraşului Botoşani, aceasta a fost închisă în urmă cu un an. Autorităţile au accesat un proiect uriaş, de 37 de milioane de euro, pentru construirea unui depozit ecologic modern de selectare şi prelucrare a deşeurilor.
Investiţia, se va derula în cadrul proiectului “Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în Judeţul Botoşani”, accesat de CJ în cadrul POS Mediu şi cofinanţat din FEDR. Aceasta presupune construirea unui depozit judeţean la Stăuceni, a două staţii de transfer la Săveni şi ştefăneşti, amenajarea a două puncte de colectare în Dorohoi şi Flămânzi, dar şi închiderea a două depozite neconforme, la Botolani şi Dorohoi. Totodată se vor construi peste 1.300 de platforme de colectare, vor fi achiziţionate aproximativ 23.000 de lăzi de compostare şi peste 7.300 de euro-containere. În plus, vor fi achiziţionate 25 de vehicule de colectare şi transport deşeuri.
Colectarea selectivă ar putea fi, însă, principala problemă a acestui proiect, spune directorul de mediu, Eugen Mateciuc. În depozitul nou, gunoiul nu va fi acceptat în amestec. Dacă cetăţenii nu vor separa deşeurile vegetale de celelalte refolosibile, operatorul va fi nevoit să crească tarifele de ridicare a gunoiului, pentru a-şi acoperi cheltuielile cu sortarea.
Noul depozit ecologic va fi deschis în toamnă, sau cel târziu în primăvara anului viitor. Toate depozitele din judeţul Botoşani au fost închise cu excepţia celor din oraşele Darabani şi Săveni, care până în 2016 vor prelua deşeurile colectate in localităţile limitrofe.