REPORTAJUL VERDE
Agricultura eco şi bio în România are tot mai mulți adepți în rândul micilor producători.
18 Iunie 2013, 18:03
Crearea de noi soiuri de plante ce pot fi cultivate ecologic în România şi care pot asigura o producţie superioară la hectar - este una dintre preocupările specialiştilor Institututului de Cercetare de la Fundulea, care au sesizat importanţa şi viitorul produselor ecologice.
Cererea de astfel de produse din România s-a mărit spectaculos, iar calitatea acestora este foarte apreciată peste hotare. Aproximativ 24.000 de fermieri se ocupă cu agricultura ecologică, realizând un export de peste 200 milioane de euro la nivelul anului trecut. Reporterul RRA, George Nuţă, a stat de vorbă cu Ion Toncea, cercetator la Institututul de la Fundulea.
Un dezavantaj major de care suferă România este pe cale să se transforme într-o oportunitate istorică. Gradul de chimizare a agriculturii practicate în Transilvania a scăzut constant de-a lungul ultimelor decenii, din cauza fărâmiţării proprietăţilor funciare şi din cauza sărăciei agriculturilor. Însă acum cele mai multe dintre aceste terenuri pot fi certificate cu efoturi minime pentru producţia de alimente bio sau eco, iar fermierii din Transilvania sunt decişi să profite de această oportunitate.
După căderea comunismului, gradul de fărâmiţare a terenurilor agricole din Transilvania a fost mult mai mare decât în restul ţării. Iar această fărâmiţare, combinată cu sărăcia fermierilor, a dus la situaţia în care îngrăşămintele chimice au fost folosite pe o scară mult mai mică decât în restul Europei. Însă acum, în contextul în care interesul pentru produsele alimentare organice, ecologice sau bio este tot mai mare, acest dezavantaj istoric se poate transforma într-o adevărată oportunitate. Singura problemă este organizarea unui lanţ eficient de distribuţie, spune unul dintre promotorii mişcării Slow Food Transilvania.
Alimentele româneşti au calitate excelentă, spune specialistul în agronomie, Grigore Onaciu. Turiştii străini care au avut ocazia să guste astfel de alimente le apreciază pentru gustul lor deosebit.
Micii producători de alimente au început deja să le exporte în ţări precum Marea Britanie ori Olanda, dar şi în Asia, adică în China, Japonia sau ţările arabe.
Un reportaj de Claudiu Pădurean: