REPORTAJUL VERDE
2,9 miliarde de mucuri de țigară sunt aruncate anual în România, adică 35% din totalul deșeurilor strânse din locurile publice.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 13 Martie 2013, 15:33
Sunt mici, aparent inofensive și răsar mai peste tot înaintea oricăror plante. Au invadat spațiile verzi, dar și orașele, acolo unde sunt aruncate, la întâmplare, de fumătorii certați cu bunele maniere și care nu realizează efectele nocive pe care le produc, astfel, asupra mediului. Vorbim despre mucurile de țigară, poluanți care alterează apa și solul și care, ingerați de animale și păsări, pot produce inclusiv decesul acestora.
Mucurile sunt extrem de toxice pentru mediul înconjurător. Un singur muc de țigară conține suficientă otravă pentru a omorî, după 96 de ore, 50% din peștii mici aflați într-un litru de apă. Cantitatea de nicotină din 200 de mucuri de țigară este suficientă pentru a omorî o ființă umană. Ceilalți 4.800 de compuși, cianuri sau substanțe folosite ca arme chimice, au efecte devastatoare. Aruncate de fumători la întâmplare, chiștoacele pot fi înghițite de copii și animale, de păsări sau pești și pot afecta inclusiv bacteriile importante în lanțul alimentar.
În mai multe state, în locurile publice și pe plaje fumatul a fost interzis, iar în Toronto, Canada, se aplică o amendă de 325 dolari pentru aruncarea de deșeuri în stradă.
În țara noastră, deocamdată, cea mai bună soluție pentru evitarea poluării cu mucuri de țigară rămâne sensibilizarea fumătorilor.
Ora de ecologie a fost predată astăzi și elevilor din județul ilfov și municipiul București. După informațiile prezentate de organizatorii Info Mediu Europa a avut loc și un concurs interactiv cu premii în care elevii au demonstrat că au reținut toate informațiile primite. Mâine, ei vor planta un copacel în școlile unde învață, mai exact un stejar, care va fi ingrijit în urmatorii 7 ani, cât va dura proiectul. La finalul perioadei de derulare a acestuia se va vedea cine a avut cel mai mult grijă de arborele plantat.
Eco Atitudine este un proiect dedicat educării ecologice a copiilor, în care elevi din mai multe județe din țară se iau la întrecere la capitolul colectare selectivă a deșeurilor. Câștigătorii primesc premii în funcție de categoria la care participă, așa cum prevede regulamentul ce poate fi găsit pe site-ul www.ecoatitudine.eu.