REPORTAJUL VERDE
Sistem de management integrat al deşeurilor solide în Mureş.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 28 Ianuarie 2013, 16:14
Pentru a rezolva problema deşeurilor conform normelor europene, Consiliul Judeţean Mureş urmează să finalizeze, până la sfârşitul acestui an, lucrările la unul dintre cele mai ample proiecte de gestionare a deşeurilor din ţară. Este vorba despre Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor Solide, care va cuprinde o staţie de tratare mecano-biologică unică în România.
Managerul de proiect, Radu Spinei susţine că tratarea mecano-biologică presupune ca înainte de a fi depuse în alveole, deşeurile biodegradabile să intre într-un proces de tocare, mărunţire, sitare şi separare a componentelor care mai pot fi valorificate din masa deşeurilor, iar restul, de circa 70% din deşeurile care nu corespund secţiunii de tratare mecanică, să urmeze faza de tratare biologică, fiind supuse unui proces de fermentare anaerobică.
Principala componentă a acestui proiect o reprezintă construirea unui depozit ecologic zonal la Sânpaul, care va asigura gestionarea deşeurilor în judeţul Mureş pentru următorii 30 de ani. „Contractul de lucrări este valabil până în luna mai 2013, la finele lunii decembrie stadiul fizic de realizare al lucrărilor a fost de 51,80%, în timp ce din punct de vedere valoric contractul a fost onorat în proporţie de 30,28%”, susţine Valer Băţagă, directorul Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Mureş.
Celula de la depozitul ecologic din Sânpaul se întinde pe o suprafaţă de 7 ha, iar durata de funcţionare a unei alveole este între 5 şi 10 ani. „La Sânpaul se construieşte o singură alveolă dar suprafaţa de teren pusă la dispoziţie oferă posibilitatea realizării a încă două celule de depozitare. Dacă nu se va schimba tehnologia de prelucrare a deşeurilor, cum ar fi metode mai moderne şi mai eficiente, incineratoare spre exemplu, atunci pentru următorii 30 de ani va fi asigurată depozitarea deşeurilor în judeţul Mureş”, a precizat Băţagă.
Proiectul mai prevede construirea unor staţii de transfer, de sortare şi de compostare, închiderea celor 5 depozite neconforme de la Cristeşti, Reghin, Iernut, Luduş şi Sovata, precum şi achiziţia de echipamente de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile şi dotarea a 50% dintre localităţile judeţului cu astfel de recipiente, respectiv pubele, containere, unităţi de compostare individuală dar şi mijloace de transport.