REPORTAJUL VERDE
Laleaua pestriță și floarea de colț, în atenția cercetătorilor din Sălaj.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 10 Decembrie 2012, 18:00
Un grup de trei oameni de ştiinţă din cadrul Centrului de Cercetări Biologice Sălaj a demarat în premieră, la nivel de judeţ, un program de salvare a lalelei pestriţe şi florii de colţ. Programul urmăreşte recoltarea de celule din tulpina acestor plante şi divizarea lor în vitro, cu ajutorul unor sisteme revoluţionare, de ultimă generaţie.
Proiectul a pornit deja, primele celule fiind deja prelevate şi date spre divizare. În plus, primele exemplare de plante de laborator au fost obţinute deja şi după ce se vor dezvolta, cercetătorii le vor muta în mediul lor natural, in speranta ca vor creste si se vor inmulti. Programul a fost initiat dupa ce s-a constatat ca plante precum lalelele epstrite si floarea de colt sunt pe cale de disparitie, nu doar din cauza poluării, ci şi ca urmare a păşunatului necontrolat şi a intervenţiei omului.
Dacă va da rezultate, programul se va extinde şi la alte specii de plante. în paralel, cercetătorii analizează posibilitatea obţinerii de extracte vegetale din tulpina unor plante banale întâlnite la marginea drumului spre exemplu, în vederea utilizării în combaterea unor boli grave ca spre exemplu cancerul. Programul se va încheia în primăvara anului viitor.