REPORTAJUL VERDE
Doi tineri arhitecți din București construiesc case din...baloți de paie.
Articol de Oana Negrea, Sfântu Gheorghe, 22 Octombrie 2012, 20:52
Atunci când achiziţionezi o maşină te interesează, printre altele, cât consumă la suta de kilometri. La fel trebuie să pui problema şi atunci când cumperi sau îţi construieşti o casă, pentru că aceasta trebuie să fie nu doar confortabilă, ci şi economică.
Specialiştii vin cu tot felul de soluţii adaptate vremurilor pe care le trăim – de la eoliene, panouri solare, fotobioreactoare cu alge până la case cu acoperişuri verzi, adică acoperite cu vegetaţie ori izolate cu granule de sticlă.
Dar ce spuneţi despre o casă construită din baloţi de paie? Despre avantaje si costuri aflam de la Oana Negrea care a vorbit cu doi tineri arhitecti, care construiesc prima casa de acest fel din Romania.
Daniel şi Ramona Barbu Mocănescu sunt cei doi tineri arhitecţi din Bucureşti care ne propun să construim case din baloţi de paie. O astfel de locuinţă este ieftină şi se ridică foarte rapid, iar un alt avantaj este faptul că materialul folosit este un foarte bun izolator termic şi fonic şi este sută la sută natural, lucru deloc de neglijat pentru sănătatea locatarilor. Pe scurt, o casă concepută economic, ecologic şi eficient.
Astfel de case există în Germania şi Franţa şi se construiesc foarte simplu - pe o fundaţie de beton se montează un schelet din lemn, care este apoi umplut cu baloţi din paie.
Cei doi tineri construiesc o casă din baloti pentru un client dintr-o localitate aflată între Călăraşi şi Olteniţa. Costul ar fi în jur de 150-180 de euro pe metru pătrat la cheie, dar desigur preţul variază în funcţie de finisaje.
Probabil vă întrebaţi cum rezistă o casă de baloţi de paie la inundaţii, la cutremure, la incendii sau la rozătoare. Ei bine, cei doi tineri arhitecţi au răspusuri şi soluţii la toate şi sunt capabili să-i convingă chiar şi pe clienţii cei mai reticenţi.
Mai multe imagini si informatii aici.