REPORTAJUL VERDE
Ce se face și ce mai e de făcut pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 05 Octombrie 2012, 14:36
Aproximativ jumătate din cele 114 primării din judeţul Suceava gestionează deşeurile pe categorii - hârtie, plastic, materiale organice, lemn şi metal. În contextul în care toate rampele de gunoi care deserveau oraşele din judeţ dar şi comunele limitrofe au fost scoase din folosinţă, unităţile administrative care nu au implementat acest sistem de colectare selectivă a deşeurilor trebuie să intre urgent în legalitate, mai ales că în mediul rural acţiunea se poate derula mai simplu, deoarece deşeurile vegetale şi cele de lemn rămân în gospodării.
În acest sens, trebuie schimbată mentalitatea agenţilor economici, a persoanelor din administraţia publică dar şi a cetăţeanului de rând în abordarea modului de gestionare a deşeurilor. În instituţiile de învăţământ sunt promovate acţiuni de educare a tinerilor privind colectarea selectivă a deşeurilor, reciclarea şi valorificarea deşeurilor refolosibile. În judeţ, în instituţiile publice dar şi în şcoli au loc campanii de promovare a modului de colectare selectivă, la nivelul judeţului Suceava fiind şi cele mai multe Şcoli Eco. Acestea au primit distincţia Steagul Verde în urma activităţilor de ecologizare şi protecţie a mediului.
Încă din 2005-2007, autoritățile locale sprijină colectarea selectivă a hârtiei, plasticului și sticlei dar, câtă vreme containerele nu sunt închise etanș și mai sunt pubele și ghene insalubre la blocuri, nu se poate vorbi de o gestionare a deșeurilor - a explicat Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat a Asociațiilor de Proprietari, intervievat de Mirela Băzăvan.