REPORTAJUL VERDE
Castanul comestibil este la un pas de dispariție în România, din cauza unei boli agresive.
Articol de Adrian Marchiş, Maramureş, 17 Septembrie 2012, 16:25
Ocrotit de lege din 1962, aromatul fruct, cultivat pe o suprafață de 500 de hectare în Baia Mare este atacat de o boală foarte agresivă, care a produs în ultimii 20 de ani o adevărată epidemie.
Castanul comestibil din zona Baia Mare se află la limita nordică naturală din Europa. Ocrotit de lege din 1962, este cea dintâi și cea mai mare arie protejată de acest tip din țară. Rezervația este de 500 de hectare, însă castanișurile se întind pe o arie mult mai mare.
Fructele aromate și dulci au devenit simbolul orașului, fiind atât de căutate și apreciate, încât s-a ajuns la organizarea unor manifestări de avengură la nivel național la care participă chiar și turiști străini - "Sărbatoarea Castanelor".
De 20 de ani însă castanul este atacat de o boala foarte agresivă, care a produs o adevărată epidemie, iar încât în acest moment se află la un pas de dispariție. Mai multe detalii în reportajul realizat de Adrian Marchiș: