Referendum pentru gazele de șist
Explorarea şi posibilitatea exploatării gazelor de şist a dat nastere la discuţii aprinse în România.
16 Iunie 2013, 11:06
Proteste de stradă, referendum, dezbateri publice şi acuze aruncate în toate părţile sunt doar câteva dintre modurile în care locuitorii din zona de sud a litoralului încearcă să impiedice demararea lucrarilor de explorare a gazelor de şist din Marea Neagră.
Perimetrul Costineşti-23 August-Mangalia-Limanu este cel vizat pentru care firma Chevron a obţinut avizele necesare pentru a demara lucrările de explorare. Avizul de începere a lucrărilor a fost eliberat de Ministerul Mediului pentru prospecţiuni. Părerile privind explorarea gazelor de sist în zona de sud a litoralului sunt împărţite. În timp ce anul trecut, odată cu alegerile, trei localităţi – Mangalia, Limanu şi Costineşti – şi-au chemat oamenii la vot pentru a-şi exprima acordul în legătură cu exploatarea gazelor de şist pe teritoriul aşezărilor din zona de sud a litorarului, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre este de părere că o astfel de activitate nu poate aduce nimic rău în zona având în vedere că aceeaşi metodă se foloseste de ani buni în SUA.
Nu de aceeaşi părere sunt ediliii celorlalte localitati riverane Mării Negre care, odata cu alegerile generale, au chemat la urne, la referendum, populaţia pentru a-şi spune părerea cu privire la acest aspect. În urma referendumului singura localitate care a reuşit să întrunească numărul necesar de voturi pentru validare a fost Costineştiul, care a avut o prezenţă de 50,70%. Mangalia a scos la vot doar 43,26% dintre alegători, iar Limanu 39,19%. Aşa că protestele au continuat iar de Ziua Mediului, cei care s-au alăturat locuitorilor nemulţumiţi din Mangalia de prezenţa firmei Chevron în zonă, au fost vecinii bulgari.
Aceştia împărtăşesc şi ei teama că nu vor mai avea parte de apă odata cu începrea prospecţiunilor. Nemulţumirile şi protestele faţă de explorarea gazelor de şist în zona Mării Negre continuă deşi autorităţile centrale dau asigurari că prospecţiunile ce urmează a fi facute în zonă, nu fac nici un rău mediului înconjurător.