Recifele artificiale din Mare Neagră au prins viaţă
Poluarea a afectat, anii trecuţi, flora şi fauna marină şi a dus chiar la dispariţia unor specii de moluşte şi peşti, însă acum Marea Neagra îşi revine.
02 Februarie 2016, 17:56
Un proiect initiat de Organizaţia non-guvernamentală Mare Nostrum, care presupune amplasarea unor recife naturale în mare, a arătat că cel putin în zona Cazinoului au apărut moluşte care odinioară erau pe cale de dispariţie.
Orgaizaţia Mare Nostrum a amplasat, cu ajutorul companiei Van Oord, 8 structuri recifale cilindrice construite din polipropilenă, cu o înălțime de 7 m si 2.5 m diametru, scufundate la o adâncime de 11 m și ancorate solid cu greutăți de 3 tone. Cele opt recife artificiale au fost amplasate în dreptul Cazinoului din Constanța si si-au arătat în scurt timp necesitatea și viabilitatea unui proiect de creștere a diversității faunistice în Marea Neagră.
Mai mult, acestea au demonstrat că pe structurile artificiale s-a dezvoltat o floră marină bogată, care a atras nenumărate viețuitoare. Scafandrii, parteneri în proiectul Mare Nostrum au verificat recifele şi au surprins imaginea unui căluț de mare care vorbeşte de la sine. De altfel, scoicile așezate pe recif pot oferi zone de așezare valoroase pentru alge marine și vietuitoare nevertebrate, precum și adăpost pentru organisme ce trăiesc pe fundul apei, oferind oportunități suplimentare de hrană pentru un număr mare de animale. Astfel, construcția unui recif artificial crește numărul de animale capabile să trăiască într-o anumită zonă pe fundul apei.
Recifele artificiale mai pot fi folosite pentru a permite zonelor naturale suprasolicitate să se recupereze şi să se creeze zone de pescuit de calitate aproape de anumite puncte de acces. Recifele sunt monitorizate periodic şi este posibil ca numărul acestora să creasca şi să fie amplasate şi în alte zone ale litoralului.