Rasele şi soiurile româneşti, în pericol de dispariţie
Mulţi fermieri preferă să se ocupe de soiuri şi de rase importate, mai comod de gestionat.
21 Iulie 2011, 17:40
Specialiştii în agricultură afirmă, însă, că fermierii care vor miza pe soiurile şi pe rasele româneşti vor avea de câştigat pe termen lung.
Una dintre rasele româneşti în pericol este Bivolul românesc. Rasa îşi are nucleul genetic principal în Transilvania, în judeţele Cluj şi Sălaj. În ultimii 20 de ani, efectivele de bivoli s-au redus la o treime. Mulţi dintre fermieri preferă să crească vaci din rase de import, pentru că au o producţie mai mare de lapte. În plus, vacile sunt mai uşor de crescut decât bivolii. Însă fermierii care mizează pe bivoli ar putea avea câştig de cauză pe termen lung, datorită creşterii cererii de mozarella, brânză preparată tocmai din laptele bivoliţelor.
O altă rasă aflată în pericol este porcul de Bazna. Este vorba de un porc negru, a cărui carne este săracă în colesterol. Însă mulţi dintre fermieri preferă să crească alte rase de porci, care sunt mai productive. Specialiştii spun că porcul de Bazna ar reprezenta o investiţie bună, deoarece tot mai multe restaurante din Occident preferă carnea sa, tocmai datorită nivelului redus de colesterol.
În privinţa soiurilor de plante, ridichile de Apahida sunt tot mai puţine. Fermierii preferă ridichile de lună, roşii şi rotunde, în locul ridichilor locale, lungi şi albe. Ridichile de lună, produse din seminţe aduse din Ungaria, presupun costuri mai mici decât cele de Apahida. Însă mulţi dintre cumpărători le preferă pe acestea din urmă, pentru că au un gust mult mai bun decât cel al ridichilor roşii, ne-a informat Claudiu Pădurean.