Profesorul de matematică berar
În prezent profesor de matematică la Colegiul silvic din comuna Gurghiu, judeţul Mureş, Dumitru Matei şi-a deschis o mini fabrică de bere.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 28 Iunie 2011, 18:21
Berea Lăpuşna, fabricată de profesorul nostru de matematică, respectă tehnologia berii germane vechi, din 1675, potrivit căreia berea se face din apă, hamei şi malţ. Şi atât. Fără enzime şi fără altceva.
În plus, susţine Matei, reţeta folosită respectă fermentarea îndelungată, adică 40 de zile, timp în care drojdia lucrează şi transformă zahărul din must în alcool şi bioxid bioxid de carbon, care iese natural din celulă. Iar dacă totul merge bine, în 40 de zile iese o bere ca pe vremuri, cum era renumita bere de la fosta fabrică Silva, din Reghin.
Profesorul Dumitru Matei a construit fabrica de bere după 2006, dar din cauza unor probleme de tehnologie, care au durat aproape doi ani, a fost nevoit să sisteze activitatea afacerii.
În prezent, capacitatea de producţie a fabricii este de 10 tone de bere pe zi lucrătoare, adică circa 140 de tone pe lună, dar spre deosebire de berea care se găseşte pe piaţa românească, berea produsă la Gurghiu este nefiltrată. Dintre proprietăţile acestei beri, Dumitru Matei aminteşte conţinutul în vitamine, de la B2 la B 12, K-urile şi acizii nucleici, fără adaos de bioxid, de zahăr sau de alcool.
În procesul de fabricare al berii, un rol important revine apei şi materiilor prime utilizate. În schimb, hameiul îl aduce din Germania, iar malţul de la o fabrică franceză, construită recent la Buzău.
Mai mult, berea Lăpuşna se va vinde numai la sticlă cu dop ceramic – importate tot din Germania – dar şi la butoi, aşa cum se bea în prezent, în Cehia şi Germania.
Raul Matiş a stat de vorbă cu Dumitru Matei.