Profesorii tineri, dezamăgiţi de sistem
4 din 10 cadre didactice debutante vor să părăsească sistemul de învăţământ în următorii cinci ani.
Articol de Felicia Mocanu, 16 Septembrie 2011, 18:37
41 la sută dintre profesorii debutanţi intenţionează să părăsească sistemul de învăţământ în următorii cinci ani, iar 29 de procente nu sunt hotărâţi în privinţa viitorului profesional, relevă un sondaj de opinie solicitat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ - Departamentul pentru Tineret.
Motivul principal îl reprezintă salariul prea mic pentru asigurarea unui trai decent. Alte motive sunt: dotarea slabă a şcolilor, lipsa de respect faţă de profesori, şi lipsa de coerenţă legislativă. Salariul mediu net al cadrelor didactice cu vârsta maximă de 35 de ani, este de 875 de lei. Conform propriilor afirmaţii, mai mult de 77 la sută dintre profesori nu au în proprietate terenuri, 54 la sută nu au o locuinţă proprie, iar 52 de procente nu au un autoturism proprietate personală. 51 la sută dintre veniturile profesorilor sunt alocate cheltuielilor de subsistenţă - hrană, întreţinerea locuinţei şi chirie - iar 20 la sută din venituri sunt repartizate pentru achitarea creditelor bancare.
Cei mai puţini bani sunt alocaţi pentru vestimentaţie, cărţi, formare profesională şi petrecerea timpului liber. Nivelul de trai scăzut al cadrelor didactice tinere este relevat şi de faptul că majoritatea celor intervievaţi, 68 la sută nu au alte surse de venit în afară de salariu.
În România, un salariu brut pentru profesorii debutanţi este de 233 de euro pe lună, la cel mai mic nivel comparativ cu Franţa, 1624 de euro, Marea Britanie 1915 euro pe lună, Spania 2721 euro, Germania 3040 de euro pe lună şi Luxemburg 4765 de euro pe lună.