Prima casă inteligentă, inaugurată în Capitală
Locuinţa beneficiază de un sistem integrat de soluţii prin care o familie poate economisi în 10 ani până la 28 de mii de lei.
Articol de Adrian Cristea, 27 Iulie 2011, 17:25
Active Home se bazează 100% pe un sistem integrat de soluţii moderne de alimentare cu apă, canal, încălzire şi energie electrică, ce a fost proiectat pentru a veni în întâmpinarea tuturor celor care doresc să îşi construiască locuinţe sau să locuiască în zone în care, din diverse motive, nu există acces la utilităţile publice sau pentru cei care dorescsă scape de disconfortul întreruperilor repetate în furnizarea diverselor utilităţi, dar şi de stresul plăţii facturilor lunare.
Alimentarea cu apăpotabilă a locuinţei se face printr-un puţ forat la o adâncime de 60 de metri, iar o pompă submersibilă cu un consum redus de energie (0,37 Kw) asigură automatizat presiunea apei în casă. Apa caldă este obţinută ca urmare a trecerii printr-un boiler cu termostat şi cu schimbător de căldură, iar temperatura agentului termic produs este ridicată de panourile solare amplasate pe acoperişul locuinţei.
Apele uzate sunt colectate într-un sistem de canalizare local, direcţionat către o mini staţie de epurare care foloseşte tehnologia cu nămol activ şi este dotată cu un minicomputer care controlează cantitatea de apă, timpul de decantare şi cantitatea de nămol de recirculare.
Energia electrică este produsă de panouri fotovoltaice, care produc curent electric la tensiune redusă. Acesta este stocat în baterii de acumulatori, iar apoi, prin intermediul unui invertor, este introdus în instalaţia electrică a gospodăriei la o tensiune de 220V. Panourile fotovoltaice sunt amplasate cu expunere spre Sud şi înclinaţie între 35 şi 50 de grade pe acoperişul locuinţei Active Home şi produc o cantitate medie anuală de aproximativ 900 Wh/zi, într-o locaţie fără obstacole precum copacii, clădirile sau formele de relief înalte.
Soluţia aleasă pentru încălzirea mini locuinţei este o centrală termică ce foloseşte drept combustibi peleţii, un material ecologic ieftin, obţinut prin comprimarea de resturi lemnoase. Alimentarea centralei termice se face dintr-un rezervor încorporat de 20 kg, care asigură automatizat confortul termic în locuinţă pentru o perioadă de minim 36 de ore. Pentru gătit, în mini locuinţa Active Home, se foloseşte o plită electrică de 600 W, dar puterea poate fi extinsă simultan cu creşterea numărului de panouri solare şi baterii.
Pentru o locuinţă de 120 mp, folosind echipamente cu parametri majoraţi astfel încât să satisfacă cerinţele curente ale unei familii care locuieşte pe acestă suprafaţă extinsă, investiţia economică aferentă asigurării independenţei faţă de furnizorii de utilităţi se ridică la 18.411 euro.