Povestea vieţii pe o ie
A învăţat încă din copilărie să „scrie” povestea vieţii, cu acul şi cu aţa, pe veşminte de in, cânepă şi borangic.
Articol de Alina Bujancă, 31 Iulie 2012, 16:18
Leontina Prodan din Timişoara, citeşte într-o ie ca într-o carte deschisă, restaurează costume populare vechi, adunate din întreaga ţară, a creat colecţii vestimentare inspirate de pe Columna lui Traian, iar atelierul său de croitorie, în care intri pe sub arcade cu trandafiri căţărători, a devenit loc de pelerinaj pentru artişti aflaţi în căutarea unor haine inspirate din tradiţia românească.
În urmă cu câţiva ani, Leontina Prodan a înfiinţat Asociaţia Culturală Tradiţii, Identitate,Succes (ACTIS), prin care şi-a propus să promoveze meşteşugurile şi arta tradiţională şi mai ales costumul popular românesc, de care este iremediabil îndrăgostită. Are o colecţie impresionantă, în care găseşti marama mamei lui Constantin Brâncuşi, o ie şi o fotă care au fost expuse în 1937 la Paris, la Expoziţia de Artă Universală, un costum de mireasă din Banat, cu cătrinţă pictată, cămăşi populare inspirate din uniforma militară si ii cu mâneci lungi de doi metri şi jumătate fiecare, ce se poartă răsucite pe braţ, descrise în Letopiseţul lui Ion Neculce şi purtate de domniţe la curtea lui Ştefan cel Mare. Bună cunoscătoare de etnografie, Leontina Prodan spune că important pentru un costum popular este materialul natural şi un limbaj al culorilor şi al simbolurilor, extrem de bogat, diferit de la o zonă la alta.
Din dragoste pentru folclor, timişoreanca a decis să organizeze săptămânal o şezătoare la care pot participa toţi cei care vor să înveţe broderia, croitoria, tesutul sau arta decorativă cu materiale naturale. De asemenea, în această vară, au fost organizate cursuri pentru copiii dornici să fie iniţiaţi în diverse meştesuguri tradiţionale.
Visul Leontinei Prodan este ca românii să aibă o zi a costumului popular. Potrivită pentru aceasta ar fi, în opinia sa, ziua de 15 august, de Praznicul Adormirii Maicii Domnului. De aceea, ne-a si lansat, tuturor, o provocare: aceea de a ne îmbrăca în această zi, la biserică sau în alte locuri publice, în …costume populare.