Povestea migdalilor din satul dintre dealuri
Povestea apariţiei migdalilor pe aceste meleaguri nu o ştie nimeni cu precizie.
15 Iulie 2013, 15:09
Într-o zonă în care dealurile molcome pârguiesc boabele strugurilor, printre case şi grădini gospodărite cu grijă, foarte aproape de paralela 45 ce trece prin orașul Mizil, unde geografic vorbind, suntem in zona temperat continentală, este "raiul migdalelelor" din România.
Povestea apariţiei migdalilor pe aceste meleaguri nu o ştie nimeni cu precizie. Localnicii știu doar ca "așa e pe la noi". Alții susțin că, în urma cu peste două sute de ani, când pe dealuri erau numai conace, un boier a adus un migdal din Spania şi de atunci s-au tot înmulţit.
Chiar dacă nimeni nu ştie povestea migdalilor din satul prahovean Tohani, toți localnicii au în curte câțiva arbori cu iz mediteranean. Primăvara, dealurile capătă culoare şi parfum de zona mediteraneană. Toamna, localnicii strâng migdalele ca pe nuci, le sparg, iar sâmburii îi păstrează pentru prăjituri.
Fireşte, în economia de piață au apărut şi "întreprinzătorii" care le adună de pe la gospodăriile ţăranilor şi apoi le vând pentru export. Oamenii satului le dau pe 2-3 lei, cât să strângă un ban, nici nu știu câte kilograme pot strânge dintr-un migdal - "să tot fie de 5 găleţi". Copiii sparg sâmburii aromaţi şi așteaptă sa le facă bunicile prăjituri.
O poveste spusă de corespondentul Radio România, Simona Uţă.