Postul solicită atenția asupra gândurilor şi simțurilor
Postul - atitudine plasată în spațiul relației cu Dumnezeu și în raport cu aproapele.
Articol de Izabela Aivăncesei, 27 Februarie 2017, 13:09
Postul - atitudine plasată în spațiul relației cu Dumnezeu și în raport cu aproapele.
Spre deosebire de Postul Crăciunului, cel al Paştelui este mult mai aspru si pe durata celor 40 de zile de post există doar două dezlegări la peşte, de Bunavestire şi de Florii.
Postul alimentar este însoțit şi de alte forme de abținere şi solicită atenția asupra gândurilor şi simțurilor.
Perioade de post au toate popoarele. Înainte de a primi tablele legii, Moise a postit 40 de zile, Ilie a închis cerurile prin rugăciunile sale şi prin postul pe care l-a ținut. Înainte de a începe activitatea sa misionară, Mântuitorul Iisus Hristos a postit 40 de zile şi a arătat că în acest mod se pot ține duhurile departe şi înfrunta ispitele.
Sfinții Apostoli, Sfinții Părinți au respectat şi ei posturile şi au stabilit încă din secolul I ca în decursul anului bisericesc patru perioade de post, înainte de Crăciun, de Paşti, sărbătoarea Sfinților Apostoli şi Adormirea Maicii Domnului.
În afară de aceste perioade, creştinii respectă postul în cursul săptămânii în zilele de miercuri şi vineri, zile legate de vinderea şi răstignirea Mântuitorului Hristos, în mănăstiri se ține si lunea post.
În Postul Paştelui se ține post negru în timpul săptămânii sau se mănâncă o dată pe zi legume fără ulei, doar sâmbăta, duminica sau la alte sărbători este dezlegare la ulei şi vin.
Există o categorie de persoane care din diferite motive nu postesc, copiii, bătrânii, femeile însărcinate şi bolnavii, dar pot suplini acest neajuns prin alte gesturi duhovniceşti, prin milostenie, rugăciune sau alte fapte bune.
În prima săptămână din Postul Paştelui trapeza mănăstirilor este închisă, monahii nu consumă nimic până miercuri, unii chiar până vineri.
Piețele şi supermarketurile se aprovizionează pentru această perioadă cu produse specifice. Bunicii noştri schimbau vasele in care au gătit în timpul anului şi scoteau vase în care pregăteau doar hrană de post, naturală şi sănătoasă, lipsită de aditivi.
Chiar dacă presupune un efort respectarea postului pentru omul contemporan, tot mai mulți credincioşi țin această rânduială, dovedindu-se a fi o falsă problemă nerespectarea postului