Porcul prevestește vremea
În satul Senereuş din judeţul Mureş, tăiatul porcului îi adună pe membrii familiei în bătătură dis de dimineaţă.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 20 Decembrie 2011, 14:41
Chiar dacă nu este măcelar de profesie, Vasile Petruşel taie porci de mai mulţi ani, dar numai la neamuri şi la apropiaţi. Pe lângă sacrificarea porcilor, Vasile a învăţat de la bunicul său să prevestească vremea după mărimea şi aspectul splinei porcului. Meşterul măcelar susţine că, potrivit splinei, după seceta înregistrată în toamna acestui an, în ianuarie şi februarie vom avea parte de zăpadă.
În funcţie de greutatea unui rinichi, Vasile poate să spună, cu aproximaţie, ce greutate are porcul, iar în funcţie de cât sânge rămâne în inima porcului, el apreciază câţi bani are gazda. Dacă rămâne mult sânge în inimă, atunci gazda are mulţi bani, susţine Vasile Petruşel, care a precizat că toate aceste taine le-a deprins de la bunicul său.
Ajutorul lui Vasile este Dorin Oneţiu, care taie porci doar de vreo cinci ani şi care deşi a deprins tainele sacrificării şi tranşării animalelor, mai are câte ceva de învăţat la capitolul prevestirii timpului.