Pompierii se întrec la Suceava
SVSU Târnova merge la finala națională a unui concurs național destinat pompierilor.
Articol de Mario Balint, 23 Iulie 2012, 18:06
După încă un week-end de foc, la propriu, pentru pompierii militari din întreaga ţară, autorităţile judeţene îşi pun tot mai serios problema funcţionalităţii reale a formaţiunilor civile de pompieri pe care primăriile comunale şi orăşeneşti sînt obligate, prin lege, să le constituie şi să le întreţină. Dacă în multe localităţi din ţară acestea nu există decît pe hîrtie, acolo unde ele sînt existente, există şi performanţă. La începutul lunii viitoare, la Suceava, se va desfăşura etapa finală a Concursului Naţional de pompieri civili. Vestul ţării va fi reprezentat de echipajul comunei Târnova, din judeţul Caraş-Severin, cîştigătoarea etapei zonale de la Băile Herculane.
După ce au învins formaţiuni civile de pompieri din şapte judeţe ale ţării, la faza interjudeţeană a concursului profesional, pompierii civili din cadrul primăriei Tărnova, judeţul Caraş-Severin, se pregătesc pentru finala naţională ce va avea loc, la începutul lunii august, la Suceava. Succesul acestui serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă este girat de interesul pe care primarul şi consiliul local al comunei îl acordă acestuia.
Din păcate, interesul pentru salvarea vieţilor şi bunurilor locuitorilor comunelor din Caraş-Severin, nu reprezintă, peste tot, o prioritate. Interesul conducerilor primăriilor din judeţul Caraş-Severin, pentru situaţiile de urgenţă este extrem de scăzut, deşi numai în primele şase luni ale acestui an au fost primite 45 de atenţionări meteorologice, 3 avertizări şi 10 atenţionări hidrologice, iar pagubele produse de ninsorile abundente, precipitaţii şi scurgerile de pe versanţi se cifrează la aproximativ 8 milioane de lei la nivelul judeţului. Aceasta este concluzia desprinsă în cadrul şedinţei de Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a luat la cunoştinţă că la instruirea zonală în managementul situaţiilor de urgenţă, de la Craiova, din cei 25 de primari, viceprimari şi secretari de primărie din judeţ, care ar fi trebuit să participe, nu au fost prezenţi decît 5.
Pe de altă parte, potrivit datelor prezentate de inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Semenic", al judeţului Caraş-Severin, col. Titus Susan, în cele mai multe cazuri, primăriile din judeţ au tratat cu superficialitate întocmirea planurilor pentru situaţii de urgenţă, nu s-au preocupat pentru dotarea cu motopompe şi alte materiale necesare intervenţiilor, iar încadrarea cu personal a Serviciilor Voluntare este fictivă, inducînd în eroare autorităţile judeţene: în rapoartele oficiale apar zeci de oameni, iar în realitate nu există decît cîteva persoane care pot participa la intervenţie.
Prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, care îndeplineşte şi funcţia de preşedinte al Comitetului JUdeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că va lua măsuri, în baza legii, împotriva primarilor, viceprimarilor şi secretarilor de primărie care nu participă la instruirile zonale pentru managementul situaţiilor de urgenţă. De asemenea, prefectul Silviu Hurduzeu spune că va analiza situaţia reală a Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, la nivelul tuturor localităţilor judeţului Caraş-Severin, iar unde acestea nu există, decît pe hîrtie, va lua măsurile ce se impun împotriva celor ce se fac vinovaţi de neconstituirea lor. Hurduzeu spune că inexistenţa acestor servicii locale creşte bugetul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă "Semenic", nevoit să intervină singur, de cele mai multe ori, în situaţii de urgenţă ce ar trebui gestionate pe plan local.