Podgorica
O secundă face diferenţa între viaţă şi moarte, între salvarea unei vieţi şi o tragedie fără seamăn.
Articol de Mario Balint, 27 Iunie 2013, 14:36
Muntenegrul va rămîne pentru unii dintre noi, un loc ideal de vacanţă, pentru alţii un loc de pelerinaj şi o fotografie îndoliată. 18 români şi-au pierdut viaţa şi alţi 29 au fost salvaţi de o echipă de alpinişti muntenegreni pe care Dumnezeu i-a trimis în apropiere ca pe nişte îngeri salvatori. Apoi, viaductul s-a transformat într-o zonă de război, unde şoferii aflaţi în trafic preluau trupurile românilor ridicaţi din hău şi le acordau primul ajutor, îi spălau cu apă minerală, sau îi curăţau de frunze şi crengi. Au fost primele clipe, cînd s-a făcut diferenţa între viaţă şi moarte, între nepăsare şi solidaritate pentru care mulţumim poporului din Muntenegru.
Mărturiile au fost puţine, şocul maxim. Fosta componentă a lotului românesc de canotaj, cîrmaciul medaliat cu aur la campionatele mondiale din 1988, Geta Djucanovici, traducător oficial în Muntenegru, a vorbit cu răniţii aflaţi la Clinica Centarlă din Podgoriţa. Viteză, şoc şi groază, uimire. Acestea sînt cuvintele, puţine, prin care supravieţuitorii descriu evenimentele la care au asistat.
Ancheta Procuraturii din Muntenegru continuă pentru stabilirea exactă acauzelor accidentului. Asta în condiţiile în care şoferul aflat la volan a decedat, iar cel de-al doilea şofer este grav rănit, după cum a declarat Nikola Janisevici, director-adjunct al Poliţiei din MUntenegru. Pînă acum, nu ştim mare lucru, însă, la intrarea în tunel nici un indicator nu limita viteza la 40 km/h, aşa cum declarase iniţial reprezentantul poliţiei.
În aceste zile, efortul diplomatic a fost unul pe măsura tragediei în care au fost implicaţi cetăţeni ai statului român. Însă, a fost un moment în care diplomaţia s-a predat în faţa salvatorilor profesionişti. Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a fost coordonatorul celulei de criză de la POdgoriţa. El a predat autoritatea transferului răniţilor, medicului Raed Arafat şi "extratereştrilor" săi de la SMURD.
Transferul bolnavilor s-a făcut respectînd strict procedurile. Iar medicii militarizaţi ai SMURD-ului ştiu să respecte procedurile. Dr. Raed Arafat, a sosit în România cu primul avion militar de transport, pus la dispoziţie de Ministerul Apărării, transformat în clinică de terapie intensivă MEDEVAC, utilizîndu-şi competenţele de anestezist.
O secundă este diferenţa între viaţă şi moarte, o frontieră atît de uşor de trecut...