Ploile strică producţia apicultorilor
Producţia de miere de salcâm a fost compromisă din cauza vremii nefavorabile.
22 Iunie 2010, 13:35
În mai multe judeţe din ţară producţia de miere şi componente apicole este compromisă în procent de aproximativ 90%.
Producţia autohtonă de miere va fi mai scăzută decât anul trecut, estimează apicultorii. Aceştia se confruntă în continuare cu o serie de probleme în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene şi subvenţiile din acest sector.
Judeţul Vâlcea se menţine pe locul I pe ţară la apicultură prin numărul ridicat de apicultori, dar şi prin numărul de familii de albine. Astfel, la ora actuală există 1700 de apicultori cu 80.000 de familii, localităţile Roeşti şi Drăgăşani fiind fruntaşe.
Reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Albine Vâlcea susţin că ploaia le dă bătăi de cap apicultorilor, îndeosebi în momentul de faţă la tei. "Nu merge deloc la tei din cauza ploilor frecvente din ultima perioadă. Acum aşteptăm floarea soarelui. Să sperăm că aici vom avea noroc", ne-a precizat Mitică Stănuş, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Vâlcea.
Producţia la rapiţă a fost în acest an mult mai bună de cât cea la salcâm, astfel de la rapiţă s-au obţinut 800 kg de miere de la 10.000 de familii de albine, iar de la salcâm 500 de kg de la 70.000 de familii de albine.În privinţa programelor de finanţare, la nivelul judeţului Vâlcea, 183 de apicultori au depus în luna aprilie dosare pe măsura 141 care vizează sprijinirea fermelor agricole. Apicultorii vâlceni au aplicat şi pe măsura 112 care se află în plină desfăşurare şi care vizează instalarea tinerilor fermieri.
Prin aceste proiecte, reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Vâlcea speră că familiile de albine să crească de la 80.000, cât sunt în prezent, până la 100.000, Vâlcea menţinându-şi astfel locul fruntaş pe ţară la apicultură, ne-a transmis colega noastră, Ana-Maria Cârstea.
Şi apicultorii doljeni sunt nemulţumiţi de producţia de miere înregistrată până acum. Ei sunt de părere că vremea răcoroasă din primăvară a fost nefavorabilă dezvoltării familiilor de albine.
Floarea de salcâm a fost calamitată iar achiziţia de miere de acest fel a fost minimă. Preţul unui kilogram de miere superioară de salcâm achiziţionată de Apicola Dolj este de 12 lei în timp ce pentru un kilogram de miere polifloră se oferă 7 lei. În afară de producţia slabă de miere, apicultorii doljeni se plâng şi de sistarea subvenţiilor.
Ascultaţi un reportaj realizat de colegul nostru, Florin Firu.