PET-urile, o problemă în România
Sticlele de plastic sunt văzute la fiecare pas sau aproape deloc, în funcţie de judeţ.
20 Septembrie 2011, 17:06
În Caraş-Severin, PET-urile sunt peste tot: la colţuri de stradă, în albiile rîurilor, pe lângă tomberoanele de gunoi. Există la Reşiţa un centru de colectare, din tot judeţul, însă nu sunt suficienţi "lucrători" care să colecteze PET-urile, lăsate te miri unde, sau să le selecteze din containerele de gunoi.
Deocamdată nu există amplasate tomberoane speciale pentru colectarea acestora, există, însă, perspectiva! Cele mai mari probleme sunt pe Dunăre şi la vărsarea Nerei, în micro-delta din amonte de Moldova Nouă. De două ori pe an, voluntarii de la Grupul Ecologic GEC Nera colectează aceste PET-uri, în cadrul unor campanii de câte o săptămână. Mario Balint are detalii. În Mureş, fenomenul PET-urilor are un caracter accidental. Directorul Gărzii de Mediu Mureş, Laurenţiu Cincea a declarat, că pe raza judeţului Mureş au fost înregistrate doar în mod accidental probleme în ceea ce priveşte PET-urile. Acesta a arătat ca principalele zone unde au fost identificate PET-uri aruncate la întâmplare au fost cele din parcările amenajate sau neamenajate de pe marginea drumurilor, locurile de picnic, liziera pădurilor şi barajele naturale sau artificiale de pe râuri.
Potrivit reprezentantului Gărzii de Mediu Mureş, din 2010 toate primăriile din judeţ au fost dotate cu tomberoane pentru colectarea selectivă a deşeurilor, ceea ce a redus în mod simţitor fenomenul de aruncare a PET-urilor în cursurile de apă sau în parcuri şi păduri. În municipiul Târgu Mureş, spre exemplu, cele mai mari cantităţi de PET-uri au fost identificate în zona barajelor de pe râul Mureş, îndeosebi în apropierea Pieţei de vechituri, dar în urma lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, vegetaţia abundentă a fost îndepartată şi nu s-au mai înregistrat acumulări de PET-uri sau alte mizerii care erau aruncate în apă. Laurenţiu Cincea a precizat că la nivelul judeţului există un mare colector de PET-uri, International Recycling, care deserveşte mai multe judeţe şi care are încheiate contracte ferme cu primăriile din judeţ. După preluarea flacoanelor de plastic, acestea sunt golite de conţinut şi duse la topit. În orasul Ungheni, situat în imediata apropiere a municipiului Târgu Mures, mai exista o firmă - RE PET SRL, care preia PET-uri îndeosebi de la persoanele fizice, ne-a transmis Raul Matiş.
Problema PET-urilor la Vâlcea încă nu a fost rezolvată, cele mai mari cantităţi de astfel de deşeuri fiind prezente pe cursul râului Olt în special în apropierea restaurantelor de pe Valea Oltului. În ciuda numeroaselor amenzi aplicate atât de Garda de Mediu, cat şi de cei de la Direcţia Bazinală Olt, PET-urile încă mai zac pe cursul râurilor sau prin păduri. În ceea ce priveşte colectarea selectivă a acestor deşeuri, la nivelul Râmnicului o singură firmă se ocupă de acest lucru, însă cantităţile sunt destul de reduse în comparaţie cu estimarea achiziţionării. Ana Maria Cîrstea ştie mai multe.