Pe urmele "particulei lui Dumnezeu”
Moment istoric în fizică: experţii de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au anunţat descoperirea unei particule în conformitate cu bosonul Higgs.
Articol de Mirela Băzăvan, 04 Iulie 2012, 20:33
Cercetările de la Large Hadron Collider (LHC), acceleratorul de particule, situat lânga Geneva la 100 m sub pământ si având circumferinţa de 27 km , acoperă elemente lipsă ale modelul teoretic de bază din domeniul fizicii particulelor, explicând felul în care particulele elementare capătă anumite proprietăţi, cum ar fi masa. Obiectivul LHC este sa înteleagă mai bine formarea universului recreând condiţiile imediat următoare Big Bang-ului.
Existenţa bosonului Higgs, supranumit "particula lui Dumnezeu", a fost prezisă in 1964, de catre fizicianul scoţian Peter Higgs.
Azi, la Geneva, CERN a prezentat într-o conferinţă descoperirea unei noi particule. „Ştim că este un boson si este cel mai greu boson descoperit vreodată", spune Joe Incandela, purtător de cuvant pentru detectorul CMS, parte importantă a acceleratorului LHC.
Ce-ar fi fost lumea pe care o cunoaştem fără „ particula lui Dumnezeu” şi ce implicaţii in ştiinţă are descoperirea anunţată astăzi, ne explică fizicianul Andrei Dorobanţu , intervievat de Mirela Băzăvan.