Pe urmele lui Popper
Membrii expediţiei „RAPAPATATIERRA" 2011 au ajuns la capatul lumii.
Articol de Simona Şerbănescu, 28 Februarie 2011, 14:26
Au ajuns la capătul lumii!
În Patagonia, provincie a Argentinei, Ushuaia, cea mai sudică localitate de pe pământ. O localitate ce s-a născut din spiritul de aventură al celor plecaţi să descopere şi să se îmbogăţească.
Unul dintre aventurieri, Iuliu Popper, cel despre care se poate spune că este cel mai important explorator al interiorului Ţării de Foc. Iuliu Popper, născut la Bucureşti, timp de şapte ani, a străbătut în lung şi în lat arhipelagul de la capătul lumii, determinând poziţia geografică a numeroase locuri (munţi, cursuri de apă, canale, ţărmuri, insule, peninsule etc.). A colonizat acolo români şi a dat denumiri româneşti (Rio Ureche, Monte Lahovary, Punta Sinaia ş.a.), în final realizând un atlas extraordinar, o adevărată raritate. În plus, a întemeiat exploatări miniere, aşezări, a emis o monedă (1889) şi un timbru cu circulaţie locală (1891), ambele fiind astăzi adevărate rarităţi, a construit o cale ferată îngustă (decauville etc.).
Aventurier din fire (călătorind în multe colţuri ale lumii şi îndeplinind profesii dintre cele mai diferite), dar foarte pragmatic, Iuliu Popper a devenit un om bogat şi influent, intrând astfel, la un moment dat, în conflict cu autorităţile argentiniene. A murit tânăr, la vârsta de numai 36 de ani, în detenţie, în timpul procesului ce-i fusese intentat de noile autorităţi argentiniene.
Iuliu Popper a fost un personaj atât de important încât i s-a închinat un roman („Ultima speranţă", al scriitorului german Lendörf), iar mai recent, în 2000, un film chilian („Tierra del Fuego"), care s-a bucurat de mare succes la faimosul festival de la Cannes.
Simona Şerbănescu a ajuns la capătul lumii, de unde puteți asculta reportajul următor.