Parapantişti români în Nepal
10 piloţi români de parapantă s-au întors acasă dintr-o expediţie pe vârfuri muntoase pe care nu a mai călcat până acum picior de om.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 04 Martie 2011, 15:34
Expediţia a avut loc în lanţul muntos Anapurna, iar parapantiştii au încercat să survoleze vârful Machapuchare, înalt de 7.000 de metri şi considerat sfânt de către nepalezi, care cred că este locul de odihnă al zeiţei Shiva.
Întorşi cu bine acasă, şeful Salvamont Mureş, Szutor Zsigmond, susţine că aproximativ două săptămâni piloţii de parapantă s-au antrenat în jur de 30 de ore fiecare, survolând lanţurile muntoase din jurul vârfului Korchon, după care au urcat la 3.200 metri altitudine, de unde urmau să efectueze zborul prin care doreau să se apropie de vârful Machapuchare.
După trei zile de aşteptare, în care vremea deosebit de rea pentru această perioadă a anului nu a permis zborul cu parapanta, şase dintre piloţii aflaţi pe vârf au profitat de breşa formată în marea de nori şi au decolat, dar din cauza norilor foarte mari piloţii nu au reuşit să se apropie de vârful Machapuchare şi au aterizat lângă oraşul Pokhara.
Trei dintre membrii expediţiei nu au decolat cu ceilalţi şi au preferat să aştepte condiţii mai bune de zbor, deşi prognoza arăta că se apropie un front de aer rece, cu furtuni deosebit de puternice. Aşa se face că aceştia au rămas blocaţi pe munte timp de trei zile. Efortul lor a meritat pentru că după furtună aerul a devenit de o limpezime extaordinară, iar calitatea filmărilor este deosebită.
Singurul dintre cei 10 care a reuşit să se apropie cel mai mult de vârful Machapuchare a fost Adrian Pochiu din Braşov, care dacă nu ar fi fost împiedicat de plafonul de nori, ar fi reuşit să ajungă pe creastă.
Gheorghiţă Pop este unul din cei 10 temerari şi a declarat că dincolo de peisajul extraordinar care ţi se aşterne la picioare, zborul liniştit alături de vulturul himalayan reprezintă o experienţă unică.
Imaginile filmate în Nepal vor constitui un documentar care va fi gata peste circa o lună şi jumătate, după care va fi pus la dispoziţia celor interesaţi. Raul Matiş a stat de vorbă cu parapantiştii români.