Pădurile, păzite de hoţi şi de...proprietari
Odată cu venirea iernii, furturile de lemne din păduri s-au înmulţit.
27 Octombrie 2009, 13:53
În primul rând, pădurea trebuie păzită de proprietarii ei. Greu de crezut, des întâlnit. Crina Dicu, şef al celui mai mare ocol silvic privat din judeţul Buzău, ocol ce are în administrare aproape 10000 de ha de pădure, spune că nu hoţii ori marii exploatatori sunt cei care fură lemn din pădure, ci chiar proprietarii de pădure.
O ultimă situaţie statistică oferită în 2008 de către şefii Direcţiei Silvice, şefi mult prea ocupaţi cu cine ştie ce retrocedări şi greu de prins pe la birou pentru informări către presă, arată că din peste 160000 de ha de padure câte există în judeţul Buzău, aproape 60000 au fost rectrocedate către proprietari.
10000 de ha se află acum contractate de către cel mai mare ocol privat, Ocolul Nehoiu. Proprietarii semnează cu acest ocol contracte de pază, marcare şi administrare. Lucru excelent daca este să ţinem cont de furturile masive care au loc din pădurile Buzăului. Aşa că, dacă se fură şi acum, răspunde pădurarul desemnat să păzească. Crina Dicu spune că primii pe lista celor care încă îşi masacrează pădurile sunt chiar proprietarii care fură şi cu camionul, nu cu celebra căruţă.
Exisa însă şi proprietari care au solicitat împaduriri în spaţiile deţinute. Sunt rari, însa e bine că există, aşa cum a constatat Cristina Moise.
În schimb, peste jumătate din suprafaţa împădurită din judeţul Olt este lăsată pradă hoţilor de material lemnos, aceste păduri nefiind păzite, după cum transmite Laura Stoican. Odată cu venirea sezonului rece, furturile de lemne din păduri s-au înmulţit, aşa cum s-a întâmpat şi în anii trecuţi, iar primele vizate de hoţi sunt pădurile nepăzite. Proprietarii a 12.000 de hectare de pădure din judeţul Olt nu au contracte încheiate cu ocolul silvic, prin care să le fie asigurată paza. Din totalul de 23.000 de hectare, care se află în proprietate privată, doar pentru 11.000 de hectare s-au încheiat contracte de pază.
Suma stabilită, în judeţ, pentru asigurarea pazei timp de un an pentru un hectar de pădure este de 95 lei. Cu toate acestea, proprietarii se lasă greu convinşi să încheie contracte pentru pază cu Ocolul Silvic Slatina. Cei care au înţeles că este bine ca proprietăţile lor să fie în permanenţă supravegheate sunt proprietarii care deţin suprafeţe mari de pădure. Unii dintre ei plătesc anual chiar şi peste 5.000 de lei numai pentru asigurarea pazei. Cei care nu au contracte cu Ocolul Silvic nu au dreptul să taie arbori din propria pădure fără ca aceştia să fie marcaţi de un reprezentant autorizat, aceştia riscând sancţiuni penale.