Pădurile, devastate de mafia lemnului
În judeţele Gorj, Vrancea, Vâlcea, Suceava, Bacău şi Maramureş, criminalitatea silvică se menţine la un nivel ridicat.
Articol de Mihaela Buculei, Adrian Lungu, 18 Mai 2011, 19:33
Volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal a scăzut cu 3 la sută în primul trimestru al anului 2011, faţă de perioada similară a anului trecut. Infracţiunile silvice au crescut însă cu 15 procente - acestea sunt principalele concluzii prezentate astăzi de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, şi de cel al Internelor, Traian Igaş. În primele 4 luni ale anului au avut loc peste 12 000 de acţiuni şi controale.
Au fost constatate peste 3.000 de infracţiuni şi au fost aplicate aproape 9.000 de sancţiuni contravenţionale.
Judeţele unde criminalitatea silvică se menţine la un nivel ridicat sunt Gorj, Vrancea, Vâlcea, Suceava, Bacău şi Maramureş.
În Suceava, în trimestrul I al anului 2011, tăierile ilegale în fondul forestier privat administrat sunt de 533 metri cubi, iar în fondul neadministrat de 989 metri cubi.
Criza economică a dus însă la creşterea presiunii asupra pădurilor, în 2010 fiind tăiaţi ilegal cu 1000 de mc mai mult ca în anul 2009.
Datorită controalelor mai dese şi măsurilor de combatere a acestui fenomen infracţional, tăierile ilegale sunt aproape la jumătate faţă de volumul înregistrat în 2007, când au fost tăiaţi ilegal 20.600 mc de masă lemnoasă.
Din constatările din teren inspectorii silvici, numai anul trecut au depistat tăierea ilegală a peste 11.000 de metri cubi de lemn (echivalentul a aproximativ 15.000 de arbori). Pentru depistarea tăierilor ilegale de masă lemnoasă, ITRSV Suceava a efectuat inspecţii de fond şi parţiale, predominant în pădurile deţinute de persoane fizice, fiind parcurse peste 53.000 de hectare de pădure.
Aşa fost descoperită tăierea ilegală a peste 6.200 de arbori în pădurile retrocedate persoanelor fizice.
S-au comunicat organelor de cercetare penală peste 50 de sesizări penale sau procese verbale de constatare a infracţiunii, iar restul masei lemnoase tăiate ilegal a fost imputată gestionarilor pădurilor în care s-a constatat tăierea.
Rezultate bune în limitarea tăierilor ilegale au fost obţinute în urmă controlului circulaţiei masei lemnoase, făcut în parteneriat cu Poliţia, Jandarmeria şi Ministerul Mediului.
Alte măsuri luate pentru depistarea tăierilor ilegale din pădurile Sucevei au constat în controale de exploatare, cele mai multe tot în pădurile private, soldate cu amenzi.
O altă modalitate de depistare a masei lemnoase obţinută ilegal a fost cea de verificare a instalaţiilor de debitare, a târgurilor şi depozitelor de cherestea.
Audio:
În Sălaj, echipe mixte formate din inspectori silvici, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Inspectoratului de Jandarmi au început încă din luna ianuarie a acestui an o amplă campanie de prevenire şi combatere a tăierilor ilegale de arbori şi a comercializării de masă lemnoasă fără respectarea legislaţiei în vigoare.
Potrivit conducerii Direcţiei Silvice Sălaj, cele mai mari probleme sunt înregistrate în zona comunelor Sig şi Cizer. Cu toate acestea, conform reprezentanţilor Direcţiei Silvice, numărul infracţiunilor silvice este în scădere în judeţul Sălaj pe fondul intensificării controalelor, mai ales pe timpul nopţii.
Pentru prevenirea ilegalităţilor, sunt verificate în această perioadă şi gaterele care funcţionează pe raza judeţului Sălaj, la acţiunea de control participând şi comisari ai Gărzii Financiare Sălaj.
Audio: