Omul care sfințește locul
Un sat din județul Botoșani va deveni, în curând, un important obiectiv turistic (ecumenic) pentru întreaga țară.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 13 August 2013, 17:06
O biserică, două statui și o casă memorială vor aduce mii de credincioși la Tocileni, locul de naștere a Patriarhului Teoctist Arăpașu, în cinstea căruia autoritățile locale, cu forțe proprii, au ridicat un muzeu. Spre mândria oamenilor locului, care spun ca Teoctist Arăpașu merită să fie unul dintre simbolurile județului, mai ales că bisericile în care s-au închinat de-a lungul timpului au fost clădite de fostul Patriarh și familia sa.
Mai întâi a fost o biserica din chirpici, fabricată în lanul cu porumb. Așa a scăpat de prigoana comunistă. A fost ridicată de Mihai Arăpașu, astăzi un bătrânel de 82 de ani, unul dintre cei 32 de nepoți ai celui care, mai târziu, avea să păstorească biserica ortodoxă din România. Apoi, în locul acela, Patriarhul Teoctist a ridicat, la fel de greu, o biserică mare, sa încapă tot satul la rugăciune.
Peste ani, în curtea bisericii a fost montată o statuie, care îl întruchipează pe Teoctist. Și încă una, mai mică, privește spre locul nașterii fostului Patriarh, din curtea unei case identice cu cea în care s-a născut. Primarul Cozmin Epuraș a ținut ca cea mai importantă personalitate plecată din comuna Stăuceni, să aibă o casă memorială. După 3 ani aceasta a fost construită.
Casa respectă toate detaliile locuinței părintești și toate cerințele unui muzeu spune profesorul Ioan Dimitriu, cel care amenajează spațiul.
Primăria a solicitat Patriarhiei Române să transfere bunurile personale ale Patriarhului Teoctist în casa memorială a acestuia, unde se vor afla și câteva obiecte lucrate în lemn de către nepotul fostului Patriarh . La toamnă, după sfințire, muzeul își va deschide porțile și va face din satul Tocileni unul dintre cele mai importante obiective turistice din țară.