Omenia ne scoate la liman!
Reportajul ediției: primul clopoțel la școala din Ibănești, reconstruită cu sprijinul ascultătorilor noștri.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 17 Septembrie 2012, 16:18
Au revenit, cu emoție, în locul în care nu mai sperau să existe școala vreodată, 80 de elevi, părinților și cadrele didactice din satul Ibănești. În locul în care, în urmă cu doi ani, apele au măcinat temelia școlii din Ibănești, ridicată în 1924 din chirpici, astfel încât întreaga clădire a avut de suferit. Nu a mai putut fi salvată. Elevii au fost evacuați și timp de doi ani au învățat în două schimburi, într-o altă unitate de învățământ.
Astăzi au găsit aici o clădire modernă, cu 4 săli de clasă, cancelarie și grupuri sanitare, care a fost construită, timp de un an, la standarde europene. Pentru toți, această zi reprezintă un nou început, pe care Radio România și ascultătorii săi l-au făcut posibil. Un gest normal pentru o societate normală, care investește în școală, pentru că astfel investește în viitorul societății.
Școala cu clasele I-IV din Ibănești este una dintre cele 16 unități de învățământ din județul Botoșani care au fost afectate de inundațiile din vara anului 2010. Oamenii locului au trecut cu greu peste momentul acela, care a răpus o viața în această localitate și a distrus mai multe case. Reconstrucția a fost extrem de costisitoare, având în vedere amploarea fenomenului la nivelul întregii țări.
În semn de solidaritate cu suferința lor, Societatea Română de Radiodifuziune, prin intermediul Fundaţiei Radio România, a inițiat campania „Omenia ne scoate la liman!”, în parteneriat cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România. Mesajul postului public de radio a reuşit să mobilizeze mii de ascultători dar și angajați ai Radio România, care au donat, în total, 30.000 de euro. Suma a fost donată Crucii Roșii, care a decis ca banii să fie folosiți pentru a iniţia un proiect de reclădire a școlii din Ibănești, care astăzi și-a deschis porțile pentru cei 80 de elevi.
Puteți reasculta reportajele realizate de Gina Poenaru în 2010, după inundațiile de atunci, pe blogul proiectului Reporter Special. Tot acolo puteți viziona filmul realizat de colega noastră în satele afectate de inundații.