O nouă stațiune lângă Cluj
Reportajul ediției: Băile calde din Cojocna au fost redeschise după mai mult de un secol.
10 Octombrie 2012, 16:02
Un vis mai vechi de secole a devenit realitate pentru locuitorii comunei Cojocna. Este vorba de un fost oraș, care avea dreptul să țină, în Evul Mediu, târg de sare și a cărui dezvoltare s-a oprit în urmă cu câteva secole, iar treptat a ajuns o localitate rurală. Acum, Cojocna încearcă să renască, tot cu ajutorul sării. Mai exact, cu ajutorul apei sărate, care a creat, în anii comunismului, faima unui adevărat litoral al Transilvaniei.
De câteva zile, în Cojocna s-au deschis și băile calde, care ar putea transforma comuna într-o stațiune în adevăratul sens al cuvântului. Primăria deține un complex balneo, care include cel mai mare bazin cu apă sărată încălzită din județ, saună, săli de odihnă, dar și cabinete care oferă masaj, reflexoterapie ori împachetări în ciocolată ori în parafină. Aceste servicii sunt în măsură să atragă mulți turiști, spune administratorul băilor, Liviu Bojan: ”Vin foarte mulți turiști din Cluj, este plin de dimineața până seara”.
Angajații băilor spun că proprietățile curative ale apei sărate sunt cunoscute de multă vreme, iar tratamentul în complexul balneo deținut de Primărie poate face adevărate minuni. ”Au fost oameni care au venit în cârje și, după 12 ședințe de băi sărate, au plecat pe picioarele lor”, spune o angajată.
Sarea din Cojocna este exploatată din Antichitate. Însă Băile Cojocna au fost construite după ce comunitatea locală a luat, în anul 1888, un credit de 400.000 de coroane de la Banca Austro-Ungară pentru a amenaja cele două lacuri sărate. Localnicii ar fi dorit să construiască băi calde încă de pe atunci, însă nu au mai reușit, pentru că a intervenit primul război mondial. În anul 1918, cojocnenii au vândut 400 de iugăre de teren ca să achite creditul. Însă ideea băilor calde nu a fost abandonată, chiar dacă proiectul a fost concretizat doar de puțină vreme, cu ajutorul fondurilor europene.