Nave de depoluare pe Dunăre
Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi a prezentat, luni, ultima navă dintr-o serie de cinci, achiziţionate prin proiectul european CODENAV.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 28 August 2013, 15:56
Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi a prezentat, luni, ultima navă dintr-o serie de cinci, achiziţionate prin proiectul european CODENAV, proiect cu o valoare totală de aproape 49 de milioane de lei, din care o cincime este efortul statului român, iar restul este contribuţia Comisiei Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Proiectul CODENAV, care a început în 2010, urmăreşte crearea unui sistem de colectare a deşeurilor generate de nave în porturile Dunării maritime. Cele cinci nave de depoluare şi intervenţie în caz de poluare (două nave bază de recepţie şi tratarea deşeurilor, două nave multifuncţionale şi o navă de asistenţă) pot acţiona pe Dunărea Maritimă, de la Sulina şi până la Cernavodă.
Până când Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu va finaliza un proiect CODENAV, similar celui din Galaţi, cele 5 nave ale APDM Galaţi rămân singurele din România.
Ultima navă prezentată de APDM Galaţi a costat peste 1 milion de euro şi este o navă de asistenţă a operaţiunilor de transvazare (transport) a produselor petroliere şi de colectare a deşeurilor menajere de la nave.
Totodată, nava poate interveni în situaţiile de criză, la poluările accidentale de pe Dunăre. Nava dispune de dispozitive care delimitează zona poluată, limitând împrăştierea, la suprafaţa apei, a petelor de petrol sau alt combustibil, până la sosirea navelor specializate în depoluare.
În afară de cele 5 nave, proiectul CODENAV de la Galaţi a mai presupus şi construcţia, în porturile Galaţi, Brăila şi Tulcea, a trei platforme de preluare-depozitare a deşeurilor periculoase. Astfel, toate deşeurile periculoase de la nave pot fi preluate şi tratate în condiţii de securitate, iar în cazul poluărilor accidentale de pe Dunăre se poate interveni cu nava specială.
Audio: Ascultaţi reportajul verde.