Moment aniversar la IBCvT Târgu Mureş
Peste 60 de transplanturi de cord şi peste 3.000 de intervenţii chirurgicale la copii la Târgu Mureș.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 23 Noiembrie 2015, 20:13
Peste 60 de transplanturi de cord şi peste 3.000 de intervenţii chirurgicale la copii, procedee aplicate în premieră naţională sau mondială, acestea sunt datele unui bilanţ foarte pe scurt la împlinirea a 10 ani de chirurgie cardiovasculară şi cardiologie pediatrică la Târgu Mureş şi a 20 de ani de activitate a Institutului pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant.
Centrul de la Târgu Mureş a fost înfiinţat în 1995, alături de alte 6 institute, iar după 20 de ani, este unicul din ţară care acoperă toată gama de afecţiuni cardiovasculare, de la chirurgia cardiovasculară a nou-născutului şi sugarului, la transplantul cardiac.
Întrebat ce anume face deosebit acest centru, profesorul Radu Deac – unul dintre părinţii spirituali ai institutului - a răspuns că, în primul rând, performanţa. „Faptul că toate procedeele de vârf ale domeniului cardiovascular, atât din punct de vedere al diagnosticului, cât şi al tratamentului, dar în special operarea a numeroase boli cardiace la adulţi, adolescenţi, copii, nou-născuţi chiar, până la transplantul cardiac, care este înlocuirea totală a inimii unu om, IBCvT a avut o prioritate absolută. Faptul că avem pacienţi la 10-15 ani operaţi după transplant, în stare de bună sănătate, trăiesc o viaţă normală, este o satisfacţie care greu poate fi egalată de orice alt domeniu”, a spus profesorul Radu Deac.
Acesta a adăugat că în transplantul de inimă au fost tehnici introduse pentru prima dată la IBCvT Târgu Mureş şi că speră ca acestea să fie validate în timp şi să fie utilizate şi de alte centre.
Şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară şi Cardiologie Pediatrică, prof. dr. Horaţiu Suciu a declarat că în cei de 10 ani de existenţă a chirurgiei cardiovasculare şi cardiologiei pediatrice, la Târgu Mureş, au fost efectuate 3.224 de intervenţii chirurgicale la copii, adică peste 300 de copii în fiecare an. „Este o cifră foarte mare, cu atât mai mult cu cât la nivelul experţilor europenei este stabilită o cifră de 250-300 de copii/an, cifră recomandată pentru un centru bun”, a spus Suciu.
Acesta a precizat că, pe de-o parte, este mulţumit că la nivel naţional centrul este lider din punct de vedere al patologiilor abordate şi al numărului de intervenţii chirurgicale, fiind la nivelul oricărui centru din străinătate în ceea ce priveşte numărul de intervenţii şi complexitatea lor.
Pe de altă parte, este nemulţumit pentru că un singur centru, într-o ţară ca România, este absolut insuficient, iar numeroşi copii sunt obligaţi să fie referiţi altor centre de specialitate din străinătate.