Mina Petrila, aproape de a primi o nouă viață
Fosta exploatare minieră ar putea deveni un centru cultural unic în România, datorită unui grup de arhitecți și artiști care lucrează încă din 2012 la acest proiect.
Articol de Ilie Pintea, 22 Ianuarie 2018, 13:37
Arhitecții care au conceput o serie de proiecte pentru a pune în valoare patrimoniul industrial de la fosta mină Petrila vin aici din 2012, răspunzând inițiativei lansate de artistul Ion Barbu pentru salvarea clădirilor minei, ce ar fi trebuit demolate.
În prezent, mai multe dintre acestea fac parte din patrimoniul cultural național, fiind clasificate ca atare, iar primul pas în reconversia lor a fost constituirea unei asociații care să gestioneze aceste proiecte.
Cristina Sucală e arhitect în Franța și a venit la întâlnirea de la Petrila cu exemple concrete ale unor foste mine transformate în centre culturale. Un astfel de loc a intrat în patrimoniul UNESCO și a generat dezvoltare locală, iar astfel de exemple mai există și în Germania sau Polonia.
Arhitecta Ilinca Păun Constantinescu s-a ocupat îndeaproape de crearea asociației, care se va numi Planeta Petrila, având deja brandul filmului documentar semnat de Andrei Dăsclescu. Ea spunea că există inclusiv finanțări nerambursabile disponibile, care pot fi accesate pentru lucrările de anvergură necesare aici, dar și pentru finanțarea proiectelor culturale.
Motorul proiectelor culturale de la Petrila este artistul Ion Barbu, care a gândit o serie de evenimente care să adune aici artiști de valoare, așa cum e cazul Festivalului de teatru subteran, care va avea anul acesta ediția a doua.
Din păcate, interesul autorităților locale din Petrila pentru acest gen de proiecte este în continuare foarte scăzut, deși din martie toate clădirile fostei mine devin proprietatea administrației locale.