Meșteșugurile reinventează o comunitate: Dezmirul
Un sat din județul Cluj renaște cu ajutorul unei idei pusă în practică de o organizație neguvernamentală.
18 Iulie 2013, 20:15
Persoanele care nu aveau nici un fel de venit au fost învățate cum să producă obiecte tradiționale din lână și cum să le vândă cu ajutorul Internetului. Vechea școală din Dezmir a fost transformată, la rândul ei, într-un atelier în care localnicii redescoperă secretele meșteșugurilor populare.
Satul Dezmir din apropierea Clujului este o comunitate a cărei locuitori au resimțit din plin efectele crizei economice. Mulți oameni au rămas fără locuri de muncă, iar agricultura, practicată pe câteva petece de pământ, nu le poate asigura subzistența. Reprezentanții organizației neguvernamentale World Vision s-au gândit să îi reînvețe pe săteni tainele meșteșugurilor tradiționale. Ei au transformat vechea școală, pusă în conservare, după ce copiii din Dezmir au fost transferați la școala din Sânicoară, într-un atelier, în care au adus războaie de țesut. Femeile din sat care nu au locuri de muncă au fost învățate cum să țeasă din lână bluze, pleduri ori traiste, apoi cum să își vândă produsele cu ajutorul Internetului, spune reprezentanta organizației World Vision, Tunde Csata.
Decizia a fost inspirată, deoarece asistăm la o renaștere a interesului față de arta populară, spune jurnalistul Virgil Lazăr, care este și cetățean de onoare al județului Cluj.
La rândul lor, cumpărătorii acestor țesături sunt încântați de frumusețea produselor, dar și de ideea reprezentanților World Vision.
Cu ajutorul produselor vândute pe Internet, familiile din Dezmir reușesc să obțină un venit decent. Pentru că acest proiect este un succes, reprezentanții organizației neguvernamentale au decis să dezvolte încă o activitate. Cu ajutorul lecțiilor predate de o doamnă din satul Mera, localnicii din Dezmir vor învăța cum să producă mobilier tradițional din lemn masiv, pictat cu vin și cu gălbenuș de ouă. Acest tip de mobilier este vândut la prețuri sensibil mai mari decât cel clasic, iar printre cumpărători se numără mulți amatori de artă tradițională din Ungaria sau din Austria.