Lubeniţe româneşti, mai mult sau mai puţin
Mâncăm pepeni cultivați de români, dar din seminţe sârbeşti, ungureşti sau olandeze.
Articol de Mihai Bădescu, 07 Iulie 2011, 17:20
Cultivatorii spun că materialul săditor din afară e mai performant, iar seminţele româneşti nu se mai găsesc pe piaţă sau nu sunt promovate. În plus, ţăranii fac faţă cu greu concurenţei, pentru că lubeniţele aduse din import au invadat piaţa la preţuri foarte mici.
Alexandru Popescu a investit o groază de bani în lubeniţe. A cumpărat instalaţie de irigare prin picurare din Serbia şi a cumpărat seminţe olandeze Recolta lui a ajuns aşa la jumătatea sezonului şi abia şi-a scos banii, 140 de milioane de lei cât a investit în toate lucrările. Dacă va fi să aibă parte şi de profit, el abia de acum încolo trebuie să vină. Dar ştie că va fi unul mic.
Cultivatorii din Mehedinţi spun că au pus seminţe străine pentru că încearcă să se adapteze concurenţei. Dar şi aşa abia îşi scot profitul în timp ce prosperă doar aceaia care fac comerţ cu lubeniţe. În Mehedinţi sunt sute de cultivatori de pepeni verzi. Cum anul este unul foarte secestos, vor reuşi să facă ceva bani doar cei care irigă. Restul au muncit încă un an, degeaba.
Mihai Bădescu a stat de vorbă cu agricultorii.