Locuințele sociale - blocate la Galați
Istoria apartamentelor a început în 2013, când fostul primar, Marius Stan a decis construcţia a 15 blocuri, similare cu cele ridicate la Constanţa, de primarul Mazăre.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 10 Octombrie 2016, 15:22
În timp ce sute de familii din Galaţi aşteaptă de zeci de ani de zile acordarea unei locuinţe sociale din partea Primăriei municipiului Galaţi, instituţia deţine 11 blocuri cu 528 de apartamente sociale, proaspăt construite, dar care nu sunt date în folosinţă.
Motivul? Actualul primar al municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu spune că apartamentele nu se încadrează în prevederile Legii locuinţei şi, ca atare, sunt neconforme pentru a fi date în folosinţă.
Istoria apartamentelor sociale a început în septembrie 2013, când fostul primar al Galaţiului, Marius Stan a decis construcţia a 15 blocuri de locuit, similare cu cele ridicate la Constanţa, de primarul Mazăre. După proiectarea şi autorizarea construcţiilor, lucrările au început în octombrie 2014, urmând să se finalizeze în august 2015, proiectant general fiind SC House Consult SRL, iar constructor – SC Vega 93 SRL. Termenul de finalizarea locuinţelor a fost însă depăşit, abia în vara acestui an fiind inaugurate 11 blocuri din cele 15 proiectate, totalul apartamentelor construite fiind 528, pentru care Primăria Galaţi a plătit peste 34 de milioane de lei.Potrivit datelor furnizate de Biroul de Presă al Primăriei Galați, fiecare bloc este format din 48 de apartamente, din care: 9 cu o cameră, 24, cu 2 camere și 15 cu trei camere. Din totalul celor 528 de apartamente ale celor 11 blocuri, 429 au și balcoane.
În afară de cele 11 blocuri construite, campusul social mai are un sediu administrativ, pentru activitatea angajaților Primăriei Galați, un spațiu destinat funcţionării unei secţii a Poliției Locale din oraș, un spațiu ce va funcționa ca magazin de tip economat și un teren de sport, compartimentat într-un teren de fotbal și două de baschet. Cât priveşte apartamentele, în afară de apa potabilă, restul utilităților este asigurat cu ajutorul energiei electrice. Fiecare apartament are un boiler, pentru apa caldă menajeră, un convector electric, pentru încălzirea ambientală, o plită electrică, pentru gătit, dar și câte un minifrigider, precum și mobilier – pat, dulap, birou şi scaun. Însă, deşi fostul primar Marius Stan a înmânat personal, în campanie electorală, 300 de repartiţii pentru toţi atâţia beneficiari pentru apartamentele deja construite, restul până la 528 fiind dat de Primărie, nici în momentul de faţă apartamentele nu sunt locuite.
Pe de o parte, pentru că nici acum ele nu au fost racordate la reţeaua de energie electrică (condiţie absolut necesară, căci blocurile nu sunt racordare la reţeaua de gaze naturale, mâncarea urmând să fie preparată de locatari pe plite electrice, dar şi pentru că apa caldă este produsă la boilere, iar căldura camerelor, asigurată cu convectoare electrice), iar pe de altă parte, pentru că actualul primar al municoipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu susţine că apartamentele sunt improprii locuirii, acestea fiind construite fără a se respecta legislaţia în vigoare. În acest sens, Primăria Galaţi a pus la dispoziţie proiectul blocurilor, unde, în finalul paginii, proiectantul a scris că “suprafeţele apartamentelor cât şi configurarea acestora au fost impuse de Beneficiar prin tema program concretizată în faza SF – avizată şi aprobată. Soluţiile propuse conform celor de mai sus nu se încadrează în unele prevederi ale Legii 114/1996 actualizată. De asemenea, nu sunt respectate anumite prevederi ale normei de Igienă şi Sănătate Publică în vigoare la data întocmirii documnetaţiei, Beneficiarul considerând că apartamentele comandate au un carater tranzitoriu, iar partiurile propuse pot fi reconfigurate atât ca suprafeţe pe apartament cât şi ca număr pentru respectarea prevederilor legale. Beneficiarul are obligaţia ca aceste apartamente să fie adaptate la reglementările în vigoare”.
Conform proiectelor apartamentelor sociale, cea mai spaţioasă cameră construită de Primărie are o suprafaţă de 10,60 mp, în condiţiile în care Legea Locuinţei prevede că suprafaţa minimală pentru o locuinţă cu o cameră trebuie să fie de 18 mp, locuinţa nu are bucătărie (plita de gătit fiind amplasată în cameră, între pat şi feresatră), are o baie cu o suprafaţă de 2,40 mp, în timp ce Legea Locuinţei prevede un minim de 4,5 mp, iar înălţimea unui apartament social este de 2,30 m, deşi ar fi trebuit să aibă minim 2,60 m. Mai mult, deşi Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei prevede ca toate spaţiile de locuit trebuie prevăzute cu deschideri directe către aer liber – uşi, ferestre, care să permită ventilaţia naturală, una din camerele apartamentelor sociale cu 2 sau 3 camere are fereastra care dă … în holul blocului! Neconcordanţele cu legislaţia continuă şi în privinţa lăţimii treptelor de pe scara blocului, aceasta fiind de doar 24 de cm, ceea ce înseamnă că talpa unui adult nu poate încăpea pe treaptă, lucru extrem de periculos în cazul coborârilor precipitate, de urgenţă!
Contactat de RRA, directorul Inspectoratului Judeţean de Stat în Construcţii Galaţi a refuzat să facă orice declaraţii, precizând că nu este abilitat să vorbească cu presa, recomandând să ne adresăm instituţiei centrale, lucru pe care l-am făcut în scris, însă până la realizarea materialului nu am primit un răspuns în acest sens. Nici arhitectul şef al Primăriei Galaţi, cel care a eliberat autorizaţia de construcţie a apartamentelor, nu a dorit să comenteze subiectul. Pe de altă parte, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi – care a dat avizul pentru construcţia locuinţelor sociale – ne-a transmis că avizul a fost solicitat tardiv de Primărie, pe când locuinţele erau deja construite. Totodată, DSP Galaţi transmite că avizul a fost dat nu în baza Legii Locuinţei ci a altor prevederi legale, căci s-a considerat că apartamentele sunt “cu funcţiune de locuire colectivă”: “Conform memoriului tehnic se precizează că ansamblu de locuinţe este cu”funcţiune locuire colectivă”. Apartamentele propuse sunt formate din 1-2-3 camere fără bucătărie. Am asimilat cu centrele de asistenţă socială unde se prevede o suprafaţă de 7mp/pat. La data solicitării Notificării pentru conformarea proiectului la normele de igienă şi sănătate publică erau construite aceste locuinţe şi nu se mai puteau face modificări. Dormitorul este mai mic de 7mp cu 0,5mp. Camera este în schimb de 10,6 mp. Dacă pereţii interiori sunt de rigips se mai pot face modificări pentru a asigura 7 mp/pat. Avizarea s-a efectuat în conformitate cu Ordinul 118/N/1-IX-1997 al Ministerului Lucrărilor Publice şi nu a Ord. M.S 119/2014”. Pe acelaşi principiu a solicitat, proiectantului, abaterile de la Legea Locuinţei şi fostul primar Marius Stan care a declarat că s-a considerat că acele locuinţe sunt unele de tranziţie, în care beneficiarii să trăiască temporar, până când vor reuşi, prin forţe proprii să îşi asigure locuinţe mai spaţioase şi mai confortabile.